Musicalnieuws.nl

Zwijmelen, smachten en heel hard lachen : Jane Austen is back en hoe.. in De Ongeplukte Zusters

Het is een waagstuk: Sense en Sensibility omwerken naar een 2023 komedie en daar een dosis meta commentaar in stoppen. Voor je het weet wordt het plat, of net niet, of gewoon niet leuk. Maar Ilse Warringa doorstaat de humor test met glans. Het publiek laat zich meer dan gewillig en hard lachend meesleuren in een verhaal vol gezwijmel, groot verlangen en liefdesverdriet.

Met Plien van Bennekom, Rop Verheijen, Wart Kamps, Bart Rijnink en Ilse Warringa zelf staat er een cast die geboren is voor humor.  Hoe over de top het ook is, je gelooft ze in hun rol als verstandige oudste zuster (Plien van Bennekom) de hartstochtelijke middelste (Ilse Warringa)  en jongste “fuckboy” (Wart Kamps) die met hun moeder (Rop Verheijen)  druk zoekend zijn naar de liefde van hun leven en het eeuwige geluk.  Bart Rijnink heeft de uitdagende taak hier een antwoord op te zijn.  Alle dating programma’s van vandaag zijn er niks bij. Hun wereld is louter zucht en zwijmel.  Het acteer werk is superstrak en met een even strakke choreografie is de voorstelling alleen al daardoor een must see.

Het grap tempo ligt hoog, de spanningsbogen zijn goed, de liedjes zijn echt ontzettend leuk, en visueel hoogtepunt is de beweging van de collectieve snik.
Speciaal compliment voor decor en kostuums, die de persoonlijkheden completeren. Van het lullige jurkje van Wart Kamps tot de famboyante outfit van Rijnink.

Het script deugt. Mooie zinnen die het stuk soms echt even in de tijd van Austen zette, en de meta uitstapjes zijn bijna allemaal ontzettend leuk. Vooral het gemopper op Warringa over haar teksten is buitengewoon geestig.  Alleen de al te karikaturale productie assistentie was een beetje too much. Maar dat mag de pret niet drukken.

Het verhaal moet je gewoon zelf gaan zien, dat gaan we niet verraden. Maar als je ooit verliefd was op mr Darcy, of eigenlijk op Colin Firth,  uit dat andere boek van Jane Austen trek dan gezwind je mooiste kleren aan en stap in je koets naar het theater. Wie weet vind je dan ook het geloof in de liefde terug.  Een verrukkelijke avond uit heb je in ieder geval.
 
Te zien door heel Nederland 

Door Elise Kant

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025