Musicalnieuws.nl

Zigana van NME Kids on Tour: een blijvertje

Afgelopen zondag, 1 oktober, zag MusicalNieuws de jaarlijkse productie van NME Kids on Tour. Dit jaar is gekozen voor een "golden oldie": de musical Zigana. Een werk van eigen hand (script en teksten Rutger Bulsing, muziek Jan Willem Hoekstra) dat de afgelopen jaren al meerdere malen is opgevoerd, zowel door Harlekijn - Talent Scouting & Theatrical Productions zelf als door andere gezelschappen.

Zigana is een meisje uit een klein dorpje in het hart van Transylvanië. Haar oom, Bartok, is de grote held omdat hij het dorp 18 jaar eerder gered heeft van vampiers. Zigana ontmoet onverwacht Javelin op wie zij op slag verliefd wordt. De verliefdheid is wederzijds. Dan komt uit dat Javelin de zoon is van de vampier Durant en de dorpelingen openen de jacht op hem. Zigana wordt dan onderdeel van een duivels plan van Durant en Javelin en Zigana vluchten naar Parijs. De vraag is vervolgens of ze daamee de dorpelingen weten te ontvluchten of juist in handen raken van Javelin. De vraag is ook of hun liefde stand houdt.
De musical onder regie van Juan Gomes Ocampo voelt vertrouwd aan. Deels heeft dat te maken met het verhaal en de karakters en deels met de enscenering. In beiden zien we vleugjes terug van andere musicals zoals Beauty and the Beast, Les Misérables en natuurlijk Tanz der Vampire. In de tweede akte, in Parijs, wanen we ons zelfs even in een bordeel in Saigon, met de kleine Timo van Dalen als verdienstelijke "engineer". Het zit hem ook in elementen die vaker terugkomen in voorstellingen van NME Kids on Tour, zoals de "drie-eenheid". Dit keer in de vorm van drie Vamps, gespeeld door Indy Rietberg, Sofie Vennix en Tess van der Veer, die mede zorgen voor een komische noot.
 
Voor deze versie van Zigana is verder gekozen voor de inzet van twee gast-acteurs: twee studenten van de Dutch Academy of Performing Arts. Beiden zagen we ruim twee maanden geleden in hetzelfde theater in de eindejaars voorstellingen van hun opleiding. Robin de Weert (destijds cipier in Bad Girls) speelt de rol van Bartok, Niels de Mossenau (die al indruk maakte als Sweeney Todd) doet dat nu ook als vampier Durant. Loeki Jeuken, in 2013 nog runner-up in de nationale finale van het Junior Songfestival, biedt beiden uitstekend tegenspel en maakt indruk in haar rol als Zigana, zowel vocaal als in haar spel. Samen met Thom Meester (Javalin) vormt ze een mooi koppel. Speciale vermelding verdient Shauni Kuiper die te elfder ure wegens ziekte de rol van waarzegster op zich nam.
 
Het totaalbeeld ziet er werkelijk prachtig uit door de juiste combinatie van kostuums, belichting en décor. Er wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van projecties op een achterwand, die het geheel af maken. Op de momenten dat er geen achtergrond wordt geprojecteerd worden ze node gemist. De zang is zoals gewoonlijk prima en ook de choreografieën (van de hand van Monira McIntosh) worden goed uitgevoerd. Zigana krijgt op deze wijze weer een mooie uitvoering: een musical ook die het verdient om van tijd tot tijd weer vertoond te worden.
 
Kijk HIER voor ons fotoverslag van Zigana.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025