Musicalnieuws.nl

Zeikstad door Stichting MET is echt heel goed

Een musical met zo’n titel, mwah. Daar verwacht je niet veel van. Tot agent Knuppel ten tonele verschijnt en dat precies aankaart, het genre op de hak neemt en je meesleurt zo het verhaal in. Richard (achternamen van de castleden ontbreken helaas) brengt Knuppel met precies de mengeling van arrogantie, onzekerheid, machogedrag en humor die de rol vraagt. En dan gaat het verhaal swingend van start.

Groot compliment aan de choreografie en regie (door Martijn Engelmeer die we kennen van de Sound of Music). Het geheel  zit verduveld knap in elkaar en is heerlijk om naar te kijken. Er wordt uitstekend en met passie gedanst. Zeker wanneer de hele cast op het toneel staat is het een groot onweerstaanbaar feest. Maar er wordt ook heerlijk en goed geacteerd.

Allereerst multitalent Merle, die Lot heel raak, maar ook heel mooi typeert en daarnaast Alexander die Bobbie Goud gewoon is. Wat een heerlijk duo.
Mireille als kleine Eefje doet ons geloven dat ze 5 is en heel veel moeilijke woorden spreekt, je zou haar zo willen knuffelen en Anita zingt de sterren van de hemel.
Jan in de rol van de akelige vader Kleinhart imponeert met  “Wees nooit het haasje” en je krijgt oprecht een hekel aan hem zodat zijn wat abrupte vertrek naar Zeikstad ook geen drama is.
Knuppel krijgt uitstekend tegenspel van Florentyna, zeker in hun duet (politielied) dat goed klinkt en zo ontzettend grappig is.
Alle overige castleden in hun rebellen dan wel establishment rollen zijn in de huid van hun personage gekropen en doen dat met overtuiging en gewoon goed.

Het is de vaart, de humor, het ongelofelijke speelplezier, het prima acteren en het imponerende samenwerken dat het kijken naar Urinetown/ Zeikstad tot een onverwacht maar zeer groot genoegen maakt.
Wat het afmaakt is een geweldig combo van muzikanten (Louis Braam Emile Bollaard, Herman de Jager olv Josh Mills) die niet alleen fantastisch spelen maar ook indrukwekkend samenspel laten horen met de zingende cast. Timing van de bovenste plank.

Het decor is eenvoudig maar slim, kap, grime, costumes zijn echt goed.
Tja. Sommige musicals zijn gewoon echt een heerlijk verrassing. Zeikstad door stichting Met is er daar zeker een van, en hoe.

En de boodschap van de musical dat mensen recht hebben op zaken waar je geen gewin uit moet slaan, is er een van alle tijden, maar vandaag misschien wel harder nodig dan ooit.
En daarmee is het jammer dat dit alweer de laatste voorstelling was. En rest ons een ding: meteen gaan boeken als de volgende voorstelling bekend is.  Stichting Met legt de lat hoog en daar zien we graag meer van!

Door Elise Kant

 Foto's van slotapplaus vind je HIER

Producties Musical 2.0 - 2024/2025