Musicalnieuws.nl

Zal het recht zegevieren in TERROR?

Op dinsdag 2 oktober 2017 ging in de mooie Koninklijke Schouwburg van Den Haag TERROR in première en MusicalNieuws was erbij.

Stap binnen in de rechtbank met als voorzitter Clairy Polak, die in haar rol als Mr. Nelson uiterst duidelijk en boeiend uitlegt wat de situatie is en van het publiek, als jury, verwacht wordt. Zij doet dit op zo'n boeiende wijze dat een ieder niet anders kan doen dan aan haar lip hangen.

De verdachte van het proces is F16 piloot Majoor Lars Koch (de altijd overtuigende Jeroen Spitzenberger)  die eigenhandig heeft besloten een KLM vliegtuig met 148 personen uit de lucht te schieten. Het vliegtuig was gekaapt, dit werd uit diverse berichten duidelijk. Ook was duidelijk dat de zelfmoordterrorist het had gemunt op de Amsterdam Arena, waar op dat moment de wedstrijd Nederland – Duitsland aan de gang was en waar 54.000 mensen bij aanwezig waren.
Het proces duurt ruim anderhalf uur tot de pauze en is geen moment saai.
Tussen het relaas van de officier van justitie, gespeeld door Johanna ter Steege, is geen speld te krijgen. Zij is uiterst overtuigend en Lars Koch is schuldig aan een 148-voudige moord volgens haar.

Uiteraard is de advocaat van de verdachte, Mr. Buijs (Khaldoun Elmecky) het hier totaal niet mee eens en maakt het publiek duidelijk dat verdachte geen moordenaar is, maar juist een held! Het aantal slachtoffers in het vliegtuig is vreselijk, maar staat niet in verhouding met het aantal slachtoffers dat gevallen zou zijn als het vliegtuig daadwerkelijk in de Amsterdam Arena geramd zou zijn.
Er worden uiteraard, zoals bij een proces hoort, getuigen gehoord: echtgenote van een van de passagiers in het KLM-vliegtuig Franciska Meier (Kristen Denkers) en leidinggevende van Lars Koch: Christiaan van der Laan (Bob Schwarze).
Men gaat de pauze in met de vraag of Lars Koch goed heeft gehandeld en het dodental van de onschuldige mensen laag heeft weten te houden door “slechts” 148 mensen “op te offeren”. Of is hij toch schuldig aan de dood hij zoveel mensen?

Bij binnenkomst na de pauze kan het publiek kiezen door middel van het lopen door een poortje naar keuze: Schuldig of Onschuldig?
Met de première blijkt een krappe meerderheid van het publiek (306 tegenover 226 mensen) van mening te zijn dat Lars Koch onschuldig is en vinden dat hij goed gehandeld heeft. Deze uitslag is echter niet elke avond hetzelfde.

Hiermee is het interactieve toneelstuk nog niet afgelopen, want na de uitspraak wordt de publiek de keuze gegeven om de zaal te verlaten want de show is in principe afgelopen, maar kan nog blijven en met de cast discussiëren over de schuldvraag.
Volgens Clairy Polak blijven vaak de mensen zitten die het niet eens zijn met de uitspraak. Ook tijdens de première is dit het geval. Op deze avond was het helemaal bijzonder, want de schrijver van dit Duitse theaterstuk: Ferdinand von Schirach was zelf aanwezig en mengde zich in het gesprek door zelf vragen te beantwoorden van het publiek.

Door  9/11 en alle andere terroristische aanslagen is dit vraagstuk actueler dan ooit: wat zou jij zelf doen? En zou je hetzelfde denken als je weet dat er een familielid in dat vliegtuig zou zitten….

Terror toert tot en met 22 december door het land en is zeker het bezoeken waard. Kijk HIER voor de speellijst

En kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025