Musicalnieuws.nl

You Are My Sunshine: Een muzikaal theaterstuk dat een donker thema aanschrijft met humor én emotie

You Are My Sunshine is de nieuwe musical uit de handen van Stany Crets (regie en script) en Ann Van den Broeck (muziek). Een verhaal vol emotie en gedachten, over leven en dood, verveling en plezier maken. Waar aanstormend talent Sophie Janssens vorige week nog haar première als Keelin in de musical De Nachtwachtshow: Het Academie Mysterie had, vertolkte ze deze keer als tegenspeelster van Ann Van den Broeck de rol van de energieke Lena.

Twee sterke vrouwen, een kleinschalig decor en de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen. Meer had deze musical niet nodig om een vernieuwend verhaal neer te zetten. Ann Van den Broeck speelt Britt, een schrijfster die haar man betrapt heeft met haar beste vriendin. Op zoek naar rust in haar hoofd vertrekt ze naar haar vakantiehuis. Echter blijkt de energieke Lena in de tuin te wonen. Uiteraard wil Britt dat Lena direct vertrekt, maar dit gaat gewoonweg niet. Lena vertelt namelijk dat zij beiden in een coma liggen en daarom op hun favoriete plek zijn beland: het vakantiehuis van Britt bleek vroeger het huis van de grootouders van Lena te zijn.
 
Na de ontkenningsfase moet Britt toegeven dat er veel dingen anders zijn dan in het echte leven. Ze zitten in de wachtruimte totdat ze sterven of terug wakker worden uit hun coma. En tot die tijd zijn ze op elkaar toegewezen. Hoe ze daarmee omgaan, en hoe hun verhaal verder gaat, is genoeg materiaal voor een avondvullende musical. Toch is dit verhaal in anderhalf uur gespeeld. Hetgeen geen afbreuk doet aan de diepte en emotie en eerder een compliment is voor de scriptschrijver Stany Crets.
 
Sophie Janssens zet een energieke Lena neer, die als 15 jarige verdronk en inmiddels 11 jaar alleen in coma ligt. De diepgaande frustratie die daarmee gepaard gaat, zorgt voor een overenthousiaste reactie als ze Britt ontmoet. Britt was juist op zoek naar rust, en samen met het publiek kan ze zich enorm ergeren aan de spring-in-het-veld die nooit eens zwijgt. De tweestrijd van het zijn van een 26-jarige in het lichaam van een 15-jarige, die veel normale ontwikkeling heeft gemist zoals eerste liefdes en het fysiek ouder worden, is iets wat perfect wordt vertolkt door Sophie. Haar grote acteertalent smaakt naar meer.
 
Dat Ann een groot talent is weten we al langer. Maar haar stem komt zo goed uit de verf, dat we aansporen om dit nog vaker in dergelijke muzikale stukken tot uiting te laten brengen. Ook Sophie Janssens heeft een dijk van een stem, die prachtig kleurt bij die van Ann. Spijtig genoeg voor beide dames stond de muziek erg hard voor de kleinschalige zaal waarin het gespeeld werd. Pijnlijke oren maakten dat we bij uptempo liedjes niet zo konden genieten van de stemmen. In de emotionele, zachte songs was het geluid wel op een aangenaam niveau.
 
Het verhaal dat neergezet wordt doet ons nadenken over hoe comapatiënten zich moeten voelen in de wachtfase waarin zij zich bevinden. Een donker thema die verrassend veel humor met zich meebrengt. Te zien t/m 22 oktober 2023 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater te Antwerpen.

Door Samantha Brouwers
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025