Musicalnieuws.nl

Wie is fout in de oorlog in "Dansen met de vijand"

Janke Dekker Producties brengt dit seizoen de prachtige muziektheatervoorstelling “Dansen met de vijand” naar de theaters. Deze voorstelling ging op 30 maart ging in de Stadsschouwburg in Amstelveen in première en MusicalNieuws was hierbij aanwezig.

Dansen met de vijand is gebaseerd op het in 2016 uitgebrachte boek met dezelfde naam, geschreven door Paul Glaser. De schrijver: Paul Glaser speelt zelf een van de hoofdrolspelers in het boek en op het toneel wordt deze rol vertolkt door Mike Weerts.

Het verhaal:
Paul Glaser  ziet tijdens een bezoek aan Auschwitz in een van de vitrines een koffer staan, met daarop in krijt zijn achternaam geschreven. Deze koffer leidt naar een lang verborgen gehouden familiegeheim over zijn tante Roosje; de zus van zijn vader die hij zelf nooit heeft gezien.

Tante Roosje Glaser, in haar jonge jaren gespeeld door Valery van Gorp en als gerespecteerde oudere dame op sublieme wijze door Truus te Selle, is een jonge joodse danslerares uit Den Bosch. Ze is zeer succesvol geweest en heeft gedanst in Berlijn, Londen, Parijs en Amsterdam. Wanneer tijdens de tweede wereldoorlog de nationaalsocialisten aan de macht komen, is zij vastberaden om levend uit de oorlog te komen. Kostte wat het kost! Dit wordt het voor haar een gevaarlijke tijd. Zo wordt ze bijvoorbeeld door haar eigen echtgenoot, die een collaborateur blijkt te zijn, verraden aan de nazi's.
Verschillende concentratiekampen heeft ze overleefd; zelfs Auschwitz, mede omdat ze danst met de vijand.

In dit prachtige eerbetoon en bijzondere verhaal over het leven van Tante Roosje zetten authentieke Polygoon beelden en originele filmbeelden de voorstelling kracht bij.
Ook worden originele liedjes, die in oorlogstijd door Roosje geschreven zijn, op erg indrukwekkende wijze gebracht door Valery van Gorp. Die ook in diverse en verschillende soorten dans enorm gracieus over het podium bewoog.

Roosje Glaser  blijkt een bijzondere en eigenzinnige vrouw die haar neef Paul laat nadenken of fout zijn in de oorlog ook echt zo fout is!

Door: Yvonne Zwarts


Producties Musical 2.0 - 2024/2025