Musicalnieuws.nl

Wie heeft Edwin Drood vermoord? Het publiek bepaalt!

De derde-en vierdejaars muziektheater studenten van Codarts speelden donderdag 6 april de première van The Mystery of Edward Drood, gebaseerd op de onvoltooide novelle van Charles Dickens, in het Maaspodium Rotterdam.

Voordat de hilarische voorstelling begint halen de enthousiaste castleden het publiek op uit de foyer. Al snel wordt duidelijk dat het publiek een actieve rol in het stuk heeft. Zij bepaalt niet alleen wie van de 6 verdachten de dader is, maar ook het liefdespaar van de avond en de detective. De muziektheatertalenten van Codarts worden zelf iedere keer verrast met een andere afloop, die ze alle 140 in drie weken hebben ingestudeerd.

Het stuk vertelt het verhaal over een Engels gezelschap die het onvoltooide meesterwerk van Dickens ‘Het mysterie van Edwin Drood’ speelt. De mysterieuze verdwijning van Edward Drood speelt halverwege 19de eeuw. John Jasper geeft leiding aan een bescheiden kerkkoor in een dorp. Hij vindt zijn leven verschrikkelijk. Enige troost is zijn opiumpijp. Jaspers draagt een duister geheim. Hij is geobsedeerd door een van zijn koorleden, het mooie weesmeisje Rosa Bud. Maar Jaspers maakt geen schijn van kans omdat Rosa binnenkort gaat trouwen met zijn neef Edwin Drood. Onder invloed van de opium droomt Jasper dat hij Edwin vermoordt en Rosa van hem zal zijn. Maar Edwin is niet de enige die verliefd op Rosa is. Al snel wordt duidelijk dat na de komst van Helena en Neville Landless, de koffiekleurige inboorlingen uit Ceylon, ook Neville tot over zijn oren verliefd is op Rosa. Net zo snel heeft hij een hekel aan Edwin en ontstaan de eerste ruzies tussen de heren. Rosa en Edwin zien van hun geplande huwelijk af, maar spreken af dit geheim te houden tot na kerstmis. Het kerstdiner wordt bij John Jasper genuttigd, waarbij Edwin, Rosa, Neville, Helena en dominee Crisparkle aanwezig zijn. De volgende dag is Edwin verdwenen en wordt de jas van Jasper kapot en bebloed gevonden. Is Edwin vermoord??? Neville is hoofdverdachte, maar ook Jasper, Helena en de andere personages zijn verdacht.

Hier eindigt het verhaal, dat door het overlijden van de schrijver Charles Dickens niet werd afgeschreven en wordt de hulp van het publiek ingeschakeld. Het publiek kiest, door middel van stemmen, uit de 6 verdachten wie de dader is. Daarna volgt de bekentenis van de door het publiek aangewezen dader.

De talentvolle en overtuigende cast, bestaande uit: Leanne Lena als Gastvrouw, Safiera Dooijenburgh als Edwin Drood, Yoshua van den Broek als John Jasper, Lena Stallinga als Rosa Bud, Jules Vermei als Neville, Keoni Blockx als Durdles, Roelof van der Sar als Dominee Crisparkle, Mathilde Maassen als Bazzard, Britt van Schie als Puffer en Annabelle Stijvers als Helena, verovert stuk voor stuk de harten van iedereen in de zaal met hun prachtige zang, dubbelrollen en geloofwaardige spel. Zonder twijfel gaan we deze 10 talenten in de toekomst nog vaak tegenkomen.

De cast wordt begeleid door een live orkest onder leiding van Michiel Ballhaus
Regie en Nederlands vertaling: Bruun Kuijt/ regie assistentie: Jip Bartels

De voorstelling is nog op 8 en 9 april te zien in het Maaspodium Rotterdam en wees er snel bij, want dit wil je echt niet missen!

Voor ons fotoalbum kijk HIER

Producties Musical 2.0 - 2024/2025