Musicalnieuws.nl

Westend Jr. speelt eerste productie: Kruistocht in Spijkerbroek‏

In november vorig jaar speelde Musicalvereniging Westend uit Hoorn de musical Ciske de Rat, een musical met een aanzienlijke kindercast. Dat leidde niet alleen tot een serie prachtige voorstellingen, maar Ciske wekte ook het enthousiasme op van een groep kinderen voor het musicalgenre. Westend wilde iets met dat enthousiasme doen, en richtte, onder de drijvende kracht van met name voorzitter Shirley Breuren en penningmeester Menno Smits, en gesteund door vele andere leden en vrijwilligers, Westend Jr. op.

De voorloper van Musicalvereniging Westend, Musicalvereniging West-Friesland, had al ervaring met een jeugdmusicalgroep, die van 1988 tot en met 2000 diverse producties op de planken had gebracht, waaronder The Sound of Music en My Fair Lady. 15 jaar later is er dus weer een jeugdmusicalgroep actief in Hoorn en omstreken. De eerste productie van Westend Jr. werd op 30 en 31 mei gespeeld in het Wijkcentrum De Huesmolen in Hoorn: Kruistocht in Spijkerbroek. MusicalNieuws zag deze productie voor het laatst in 2009 (de laatste voorstellingen van de originele productie, met o.a. Timo Descamps vonden plaats op 24 januari van dat jaar) en wij hadden dus meer dan voldoende redenen om op 30 mei richting Hoorn te gaan.
 
 
Kruistocht in Spijkerbroek is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thea Beckman en vertelt het verhaal van de vijftienjarige Dolf, die als proefpersoon in een tijdmachine stapt en in de Middeleeuwen belandt. Daar komt hij midden in een kinderkruistocht: achtduizend kinderen op weg van Keulen naar Jeruzalem, om de stad te bevrijden van de Saracenen. De reis is lang, zwaar en gevaarlijk, maar Dolf gebruikt zijn moderne kennis om de kinderen te helpen bij het trotseren van hoge bergen, infectieziekten en aanvallen van rovende ridders. Naarmate de kruistocht vordert, realiseert Dolf zich meer en meer dat het gevaar niet van buitenaf komt, maar zich in de kruistocht zelf bevindt. Ook realiseert hij zich dat hij het in zijn eigen tijd zo slecht nog niet heeft, ondanks (of misschien wel dankzij) een moeder die constant op hem zit te vitten. Kruistocht in Spijkerbroek is niet alleen het verhaal van jonge kinderen, op weg naar Jeruzalem, maar ook het verhaal van Dolf en de spannende vraag of hij nog wel kan terugkeren naar de tijd en plaats waar hij zelf vandaan komt.
 
 
Kruistocht in Spiijkerbroek kende een hele korte voorbereidingstijd. In slechts vijf maanden moest een volledige productie op de planken worden gezet omdat het project anders pas over 12 maanden weer kon worden opgepakt. Een hele grote uitdaging met een traject dat in figuurlijke zin wel te vergelijken is met het moeilijke traject van Keulen naar Jeruzalem. Net als het pad van de kinderen van de Kruistocht eindigde het project van WestEnd Jr. gelukkig ook positief en kan er gesproken worden van een succesvolle eerste productie.
 
 
Natuurlijk waren er wat haken en ogen, maar dat valt in het niet bij het enthousiasme en de passie waarmee deze voorstelling op de planken werd gezet. Met de steun van een aantal volwassen leden van de musicalvereniging waren het toch de kinderen die de show stalen en er iets moois van maakten. Al mogen van de volwassen castleden Floris (in de rol van Dolf) en Johan (bakker Gardulf, Romhild en Conte) niet onbenoemd bijven. Onder regie van Ineke de Geus en muzikaal leiderschap van Gerbrand van Kolck namen zij, samen met de overige castleden en kinderen van Westend Jr. terecht een staande ovatie in ontvangst. Een ervaring rijker, die hopelijk leidt tot een nieuwe periode van jeugdmusical in Hoorn.
 
 
Kruistocht in Spijkerbroek van Westend Jr. werd gespeeld door Floris, Shirley, Jordy, Marieke, Marleen, Menno, René, Rik, Sjors, Kevin, Sylvia en Johan. In de kindercast speelden mee Job, Tiga, Lucia, Mark, Sjoerd, Jasmijn, Zara, Renske, Mette, Sezina, Jeffrey, Robin, Tessa, Yoandi, Dorinda, Sarah, Indy, Fenna, Maud, Nanouk, Dewi, Dieuwke, Liz, Solange en Elsemieke.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025