Musicalnieuws.nl

West Side Story zestig jaar na de wereldpremière nog altijd actueel!

Zestig jaar na de wereldpremière keert de klassieke Broadway musical West Side Story voor slechts vier weken terug naar Nederland. Op woensdag 13 december beleefde de Amerikaanse tournee versie in het World Forum in Den Haag haar Nederlandse première en MusicalNieuws was hierbij aanwezig.

De musical behandelt de nog altijd actuele thema’s als racisme, immigratie en wapenbezit. West Side Story, met de muziek van Leonard Bernstein en de liedteksten van Stephen Sondheim, wordt algemeen beschouwd als de beste musical ooit geschreven.

De verhaallijn is een vrije bewerking van het verhaal van Romeo en Julia en speelt in dit geval tussen Pools/Amerikaanse en Puerto Ricaanse straatbendes in de Upper West Side van New York. Tony en Maria worden verliefd op elkaar, hoewel ze bij de verschillende bendes behoren. Tony hoort bij de Jets en de Puerto Ricaanse Maria hoort bij de Sharks. Beide straatbendes vechten om de heerschappij over de straten van New York, waardoor ze eigenlijk rivalen zijn. Toch is hun liefde voor elkaar te sterk en kunnen ze elkaar niet los laten. De situatie onder de jeugdbendes van New York wordt in de musical sterk geromantiseerd. De jongens spreken af met de blote vuist te vechten. Als er toch messen worden getrokken zijn ze radeloos als dat verkeerd afloopt.

Vanaf het verschijnen van de Jets en Sharks op het toneel valt het op dat we hier met geweldige dansers te maken hebben en met strakke choreografieën. Ook de zang is oorstrelend met als absoluut hoogtepunt Kevin Hack in de rol van Tony. Hij weet met zijn knappe verschijning en prachtige stem de aandacht van het publiek vast te houden en mee te laten leven met elk woord.

Natalie Ballenger speelt Maria, nee, ze is Maria. De jonge, naïeve Maria die nog maar net uit Porto Rico is gekomen en niet kan wachten om de New Yorkse feesten mee te maken.
Overige noemenswaardige hoofdrollen zijn die van Anita door Keely Beirne, Riff door Lance Hayes en Bernardo door Waldemar Quinones-Villanueva.

De spectaculaire wereldtournee van West Side Story is tot en met 30 december te zien in het World Forum Theater in Den Haag en daarna nog 2 en 3 januari in het MartiniPlaza in Groningen.

Kijk HIER voor speellijst en kaarten
Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025