Musicalnieuws.nl

West End Live 2017: #LondonisOpen

Aan het eind van de tweede dag van een vlekkeloos verlopen editie van West End Live klinkt voor het eerst iets door van wat Londen en meer steden in Engeland en andere landen momenteel bezig houdt.

Trevor Dion Nicholas, Marisha Wallace, Nathan Amzi en John Owen Jones sluiten West End Live 2017 gezamenlijk af met de hit van John Farnham “You're the Voice”. Het nummer dateert al uit 1986 maar de tekst lijkt geschreven voor 2017. “We're not gonna sit in silence, we're not gonna live with fear”. Samen met de campagne van de gemeente Londen, #LondonisOpen, is het een duidelijk statement dat Londen niet buigt voor terreur, discriminatie of wat dan ook. De stad houdt de rug recht.
 
En hoe kun je dat beter illustreren door in hartje Londen een festival te houden vol muziek, musical en theater. De tassencontrole bij de ingang is uitgebreider dan normaal, voor de rest is er gelukkig niets bijzonders te merken en wordt West End Live 2017 een feestje zoals dat al jaren het geval is.
 
Voor het eerst in jaren geen Jersey Boys dit keer, maar het programma is uitgebreid en, zeker op de tweede dag, vol verrassingen. Nieuwe musicals ook, zoals op beide dagen de cast van Bat out of Hell. Na de matineevoorstelling renden zij de (nog geen) 200 meter van het theater naar Trafalgar Square, liepen vervolgens meteen weer terug – voorbijgangers in verbazing achterlatend – om iets meer dan een uur later weer te beginnen aan de avondshow.
 
Het is West End Live zoals we het al jaren gewend zijn. Op de zaterdag alle “grote” producties, meestal voor de middagvoorstelling (of vlak erna, zoals Bat out of Hell), op de zaterdagmiddag en zondag veel previews en optredens van gevestigde namen, zoals Rachel Tucker, Kerry Ellis, Ben Forster en Matt Cardle. Dit jaar voor het eerst op de tweede dag een optreden van één van de Nederlanders die schitteren op West End. Willemijn Verkaik imponeerde voor een tweede keer met onder meer het nummer “Let it Go”. Een dag eerder blies ze iedereen in vol ornaat al omver met “Defying Gravity”.
 
Ook Celinde Schoenmakers schitterde op de zaterdag. Eindelijk ging West End Live niet aan haar voorbij en dat hebben we geweten. Momenten van trots bij de vele Nederlanders die West End Live dit jaar bijwoonden. En niet alleen bij de Nederlanders. Overal om ons heen klonk een hard gejuich na hun optredens.
 
De hoogtepunten zijn niet op de vingers van twee handen te tellen, al bleven ook nu weer sommige verrassingen uit. De musical Matilda laat al jarenlang op beide dagen het nummer “Naughty” horen,  waar wij elke keer vergeefs hopen op iets anders. En ook dit jaar liet Book of Mormon weer verstek gaan.
 
De nieuwe cast van Hair betrad het podium gelukkig wel in vol ornaat, net als de mannen van Five Guys named Moe. Ook de tourcast van La Cage aux Folles wist iets moois te maken van hun optreden.
 
West End Live: een feest voor zowel musicalliefhebbers als de artiesten zelf. Een bewijs ook dat muziek en theater mensen verbindt. Net zoals eigenlijk de meeste dingen in het leven.
 
Kijk HIER voor een kleine fotoreportage die we maakten van het evenement. Wil je meer zien van West End Live 2017? Hou dan onze facebook pagina in de gaten, waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen.
 
Musical 2.0 audities juni 2024