Musicalnieuws.nl

West End Live 2015: een groots musical feest op Trafalgar Square

West End Live, dat afgelopen weekend zijn elfde editie beleefde, is het grootste musical event van het jaar in Groot-Brittanië en misschien zelfs wel van de wereld. Ga maar na, 13 uur lang optredens met het beste dat West End te bieden heeft, uitgesmeerd over twee dagen. Leicester Square, waar het festival ooit begon, is inmiddels te klein. Trafalgar Square, waar West End Live sinds 2011 wordt gehouden, begint inmiddels ook te klein te worden, vooral op de zaterdag.

MusicalNieuws was 20 en 21 juni voor de tweede keer te gast bij West End Live en zag oude en nieuwe producties, oude en jonge artiesten en een publiek dat volop genoot en alle artiesten die het podium bestegen de eer brachten die ze verdienen. West End Live werd zo het feestje waar iedereen een jaar naar uitgekeken had en zowel de mensen op het podium als op het plein volop van genoten.
 
 
Tussen de gevestigde namen, zoals 'Les Misérables', 'Jersey Boys', 'The Phantom of the Opera' en 'Billy Elliot', kregen ook nieuwe producties en producties die later in het jaar in Londen te zien zullen zijn volop de kans om zichzelf te presenteren. Ook kleine als “What's It All About?”, met de tijdloze nummers van Burt Bacharach, dat later in het jaar in The Menier Chocolate Factory te zien zal zijn. Ook de cast van 'American Idiot' maakte indruk met zijn optreden.
 
De zaterdag is veruit de drukste dag, omdat dat de dag is dat de grote musicals, voordat zij hun matinee voorstelling spelen, hun opwachting maken op West End Live. Het levert mooie verhalen en plaatjes op, zoals bij de cast van 'Les Misérables', die in kostuum door de winkelende mensen en toeristen het stukje van hun theater naar Trafalgar Square te voet aflegden. Om daarna weer rustig terug te lopen en 'gewoon' aan het werk te gaan met twee zaterdag voorstellingen voor de boeg. Ook de 'gypsies' van de gelijknamige musical deden hetzelfde: na afloop van hun matineevoorstelling wandelden zij in de regen naar Trafalgar Square voor hun optreden aan het eind van de middag.
 
 
Met de Sylvia Young Theatre School, de West End Masterclass en de West End Kids kreeg ook de jonge, aanstormende garde, de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Sylvia Young levert traditioneel een ijzersterke performance af, maar ook de andere jongeren wisten het publiek voor zich te winnen.
 
 
Het echte hoogtepunt was echter voor het laatst bewaard, voor de zondag. Na prachtige optredens van invaller John Owens-Jones, die als Jean Valjean al in 1998 op West End stond en 'Bring Him Home' zong, en Kim Criswell, eerste Grizabella in de LA productie van Cats, die Trafalgar Square muisstil kreeg met haar vertolking van 'Memory', was het vooral co-presentator Oliver Tompsett (o.a. 'We Will Rock You' en 'Rock of Ages'), die het publiek in extase bracht met 'Don't Stop Believing' uit de musical 'Rock of Ages', terzijde gestaan door zijn ex-collega's van de originele Engelse cast. Een reunie die door het publiek bijzonder werd gewaardeerd.
 
 
De laatste act van het weekend, Michael Flatley's Lord of the Dance, mocht daarna het licht op het podium uitdoen met een voorproefje van hun show 'Dangerous Games'. De komende weken zal MusicalNieuws uitgebreid verslag doen van alle optredens van West End Live 2015. In onze fotoreportage is alvast een kleine impressie te zien.