Musicalnieuws.nl

Welkom in Snorremark!, met Inez Timmer en Theun Plantinga

Goed nieuws voor de liefhebbers van de aloude kerstmusicals in Heerenveen. Na een door de coronapandemie noodzakelijke stop komt er weer een kerstmusical in het Posthuis Theater. Tussen 20 en 29 december is de kerstfamiliemusical ‘Opskør in Herreturv’ te zien met, naast negentien amateurspelers uit de regio, Inez Timmer en Theun Plantinga in de hoofdrollen.

Traditie
De kerstfamiliemusicals in Heerenveen kennen een traditie die teruggaat naar 2010, met het 125-jarig bestaan van het Posthuis Theater. Speciaal voor het Posthuis maakte Rients Gratama toen ‘Scrooge op de Fok’, een Heerenveense bewerking van ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Wat in eerste instantie bedoeld was als eenmalig feestje voor Heerenveen en omstreken groeide uit tot een jaarlijkse eigen kerstfamilievoorstelling, met Rients Gratama in de hoofdrol, en naast hem een keur aan bekende Friese acteurs en zangers als Freark Smink, Maaike Schuurmans, Elske DeWall, Syb van der Ploeg, Joop Wittermans en Aart Staartjes. Alle verdere rollen werden telkens ingevuld door jeugdige en volwassen amateurspelers.

Creatief team
Sinds 2020, toen de coronapandemie een abrupt einde maakte aan de nieuwe musical, hebben veel mensen de jaarlijkse eigen familievoorstelling in het Posthuis Theater gemist. Maar aan het lange wachten komt een eind. Een creatief team, onder leiding van producent en theatermaker Evert Haagsma, is al maandenlang achter de schermen bezig om het publiek komende december weer te kunnen trakteren op een heuse feelgood kerstfamilievoorstelling. Dat team bestaat uit onder anderen regisseurs Romke Gabe Draaijer en Sjoerd Blom, danscoach Marion Nagelhout, zangcoach Dennis Dronkers en scriptschrijver Peter Sijbenga. Naast maar liefst negentien rollen voor jonge en volwassen talentvolle amateurspelers zijn voor de professionele rollen de bekende Friese acteurs en zangers Theun Plantinga en Inez Timmer aangetrokken.
Inez Timmer
Inez Timmer (1955) heeft al een lange staat van dienst. Kennen ouderen haar nog als de zangeres van de Friese folkgroep Irolt, de carrière van Inez Timmer voerde haar de afgelopen veertig jaar door bijna een eindeloze reeks musicals, cabarets en toneelstukken. Deze maand was ze nog te zien in het Posthuis Theater met ‘Baas Giele Taksi’, een muziektheaterprogramma over Joni Mitchell. In ‘Opskør in Herreturv’ speelt Inez de rol van Åle Wapper, grensrechter van SC Herreturv FC. “Ik ben ontzettend blij dat het team mij gevraagd heeft voor deze rol, hij past als een handschoen!”, aldus Inez over haar rol. “Dit is de eerste keer dat ik samen met Theun Plantinga werk, wat een feest!” zegt ze enthousiast. En over de amateurs, waarmee ze speelt: “Ik vind het fascinerend om met jongere mensen te werken, ze kijken anders tegen de dingen aan.”

Theun Plantinga
Ook Theun Plantinga (1983), die vaker met jongeren werkt, is erg enthousiast over de samenwerking met de amateurspelers. “Door amateurs zie ik de lol van mijn eigen vak weer in. Professioneel kan werkdadig zijn, maar met amateurs spelen voelt als een schoolreisje.” En over Inez immer: “Inez is een van de vakvrouwen van Friesland. Als zij op het podium staat te repeteren, dan staat er ook wat. Dat vind ik leuk om te zien.” Theun Plantinga speelt in de musical Aboe Bakker Al Bada, een ‘Friese’ voetbalbons. Theun Plantinga was afgelopen seizoen in het Posthuis Theater te zien in het
toneelstuk ‘Bijke’ van Pier21. In 2016 had hij ook een hoofdrol in de kerstmusical van het Posthuis Theater, in ‘Afke’s elfde, de geboorte van Grutte Pier’, naast Tet Rozendal.

Opskør in Herreturv
De vrolijke familievoorstelling ‘Opskør in Herreturv’ heet je welkom in Snorremark!, dat land in het Hoge Noorden, bekend om zijn hoge bergen, lage pony’s, geurige stokvis en röde pømpeblæden. We vertellen je ook over SC Herreturv FC: een gezellige provinciale voetbalclub die zelden degradeert of promoveert, maar die zich ineens mag verheugen op buitenlandse belangstelling... met alle gevolgen van dien. Natuurlijk maken we ook kennis met Herre, die ervan droomt mascotte te worden en met Attje, die absoluut niet op voetbal wil. Dit tot groot verdriet van haar moeder, de voorzitster van de voetbalclub. Kortom, genoeg aanleiding om tijdens de koude winterdagen eens goed in het sport-culturele leven van Snorremark te duiken. Herre wordt gespeeld door Jelrik Koenders en Lisan Kaper kruipt in de rol van Attje.

Feanomeaal
‘Opskør in Herreturv’ is gemaakt in opdracht van ‘Feanomenaal’, de organisatie van samenwerkende culturele partners in Heerenveen (Posthuis Theater, Ateliers Majeur, Museum Heerenveen en Bibliotheken Mar en Fean), met steun van de gemeente Heerenveen. De culturele partners willen hiermee een kwaliteitsimpuls geven aan de cultuursector van de gemeente door het opnieuw organiseren van een eigen productie in het Posthuis Theater. Vanuit de expertise van de cultuurpartners is er een groot amateurnetwerk beschikbaar om een voorstelling te maken door en voor inwoners van de gemeente Heerenveen. De productie is bedoeld om amateurs, zowel voor als achter de schermen, met professionele theatermakers en Friese acteurs te verbinden.
“Dat is zo sterk aan deze voorstelling”, besluit Inez Timmer. “De belangrijke boodschap wordt op een speelse manier gebracht.”
En op de vraag waarom iedereen naar deze kerstmusical moet, heeft Theun Pantinga een duidelijk antwoord: “Naast dat de voorstelling een grappig en absurd avontuur wordt, is het Posthuis Theater het meest intieme, warme theater van Friesland.”
Kijk voor meer informatie op www.posthuistheater.nl/herreturv of de Facebook- en Instagrampagina @familiemusicalheerenveen.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025