Musicalnieuws.nl

Wat niemand had verwacht: bijzonder en herkenbaar‏

“Wat niemand had verwacht” is een kinderboek uit 2009 van Marit Tornqvist waarin een meisje in een diep gat valt. De vraag is of het meisje weer uit dat gat komt en hoe haar omgeving reageert. En wat speelt er in het hoofd van het meisje? Onder de vlag van ISH Nieuwe Makers ging theatermaakster Lara Wakelkamp met dit gegeven aan de slag op een manier die de werkwijze van ISH kenmerkt. Afgelopen woensdag, 24 februari, ging deze nieuwe productie in première in theater De Meervaart in Amsterdam.

Die kenmerkende werkwijze is het verbinden van verschillende werelden en het verwerken van maatschappelijke thema’s in een voorstelling. Immers: iedereen valt in zijn leven wel eens in een zwart gat, waarbij het lijkt alsof de wereld gewoon doordraait en jij zelf het gevoel hebt stil te staan. Soms duren die momenten kort, maar soms kan het wel een tijdje duren voordat iemand weer uit het dal is. “Wat niemand had verwacht” neemt het publiek mee in de belevingswereld van het meisje dat in het zwarte gat is gevallen. Daarnaast zien we hoe de buitenwereld, in de vorm van één van de dansers, reageert op de situatie waarin het meisje zich bevindt.
 
Het meisje in “Wat niemand had verwacht” wordt gespeeld door Thirsa van Til, een actrice die onder meer te zien is geweest in producties als Soldaat van Oranje en ANNE en tv-series als Flikken Maastricht, Start-Up en Celblok H. Zij wordt terzijde gestaan door dansers Shailesh Bahoran,  Feadan McCall, Serano Pinas en  Anna Maria Suykerbuyk. Samen maken zij een prachtige voorstelling die via de dans van Bahoran, McCall, Pinas en Suykerbuyk laat zien wat er in het hoofd van Van Til omgaat. Zo zien we onder andere een gevecht tussen de goede en slechte stemmetjes/gedachten waar van Til onder gebukt gaat. Een en ander wordt versterkt door de manier waarop Van Til haar rol speelt. Bang, onzeker, moe, alle gevoelens en emoties komen voorbij. Ook laat ze duidelijk zien hoe ze zich verhoudt tot de buitenwereld. Met een geforceerde lach op het gezicht, om de indruk te wekken dat het goed gaat met haar. Ondertussen wil ze zichzelf eigenlijk het liefst opknopen aan de hoogste boom.
 
Niet alleen mensen die in een zwart gat vallen moeten een manier vinden om daarmee om te gaan. Ook de buitenwereld moet dat doen. Danser Serano Pinas laat op een prachtige manier zien hoe lastig dat is en hoeveel tijd en energie het kan kosten om de juiste toon te vinden. Het lukt hem niet met een felrode hoodie, een teddybeer en een appel. Maar uiteindelijk lukt het hem gewoon door er te zijn voor het meisje.
 
Op muziek van Rik Ronner vertellen Wakelkamp, Van Til en vier dansers van ISH een herkenbaar verhaal met prachtig klein spel en mooie choregrafieën vol popping, moderne dans en hiphop. “Wat niemand had verwacht” is tot en met 6 april in een klein aantal theaters te zien. 
 
Musical 2.0 audities juni 2024