Musicalnieuws.nl

Wat is er Hollandser dan ‘t Schaep met de 5 Pooten?

Mede dankzij de onvervalste Amsterdamse gein en de onvergetelijke, geniale melodieën van Harry Bannink en Eli Asser, blijft ’t Schaep met de 5 Pooten nieuwe generaties boeien en fascineren. Op zondag 14 april ging deze oer-Hollandse musical in het DeLaMar theater in Amsterdam in première en MusicalNieuws was hierbij aanwezig

In een gloednieuw en fris verhaal van Raoul Heertje gaan we naar het café 't Schaep met zijn ontroerende, venijnige, hartveroverende en hilarische stamgasten. Kootje, Lukas, Doortje, en de vaste klanten Lena, Arie, Riek en Opoe Withof komen op geheel originele wijze tot leven in deze grappige, herkenbare en ontroerende musical.

’t Schaep met de 5 Pooten, met Jeroen van Koningsbrugge als Kootje de Beer en Eva Van der Gucht als zijn buurvrouw Doortje, is genieten van tijdloze karakters met het hart op de tong en venijn op de lever. De voorstelling begint op het 25 jarige jubileum van het huwelijk tussen Riek (Ellen Pieters) en Arie (John Buijsman). Alle bekenden personages zitten aan de bar en het publiek herkent gelijk alle typetjes uit de serie. Het feest lijkt allemaal goed te lopen totdat iemand uit het verleden op de proppen komt en voor reuring zorgt. Hoewel de eerste akte wat lang duurt en wat moeilijk op gang komt, bewijst deze voorstelling zeker wel het hart op de goede plek te hebben.

De klassieke nummers uit de serie geschreven door Harry Bannink en Eli Asser komen allemaal voorbij (al zitten ze niet allemaal op even logische plekken): Vissen, Als je mekaar niet meer vertrouwen kan, Als je maar gezond bent en nog vele andere passeren de revue.
De voorstelling is visueel een prachtig plaatje. Complimenten voor het decor ontwerp van Marjolein Ettema en dit decor is zeker een goede houvast voor de acteurs om mee te werken. Het uitschuifbare decor dat het podium binnen no-time omtovert van kroeg ‘t Schaep naar keuken, naar de wasserette van Doortje of naar de slaapkamer van Riek en Arie zijn echt schot in de roos.
 
Het is een geweldige cast met Jeroen van Koningsbrugge en Eva van der Gucht als Kootje en Doortje. Deze vormen een goede basis van deze voorstelling. Beide spelen deze rollen met veel respect naar hun voorgangers. Hoewel musical voor beiden nog redelijk onbekend terrein is, gaat het hun geweldig af. De goede zang, de lastig komische timing en ook nog eens sterk spelen.

Ellen Pieters en John Buijsman als Riek en Arie Balk zijn zeker uitblinkers in deze show en beide hebben de lachers op de hand. Ze nemen je met hun ‘warme oorlog’ mee in het verhaal van de 2 Jordanesen.
De rol van Lukas Blijdtschap wordt afwisselend gespeeld door de broers Tim en Wart Kamps. Tim mocht de première spelen en dit deed hij super. Het sukkelige karakter gaat hem goed af. Ook al is musical niet iets wat Tim vaak doet, heeft hij goed afgekeken bij zijn broer want het lijkt of hij het al jaren doet.
Jeske van de Staak als Lena Braams is zeker een mooie verschijning en in haar nummer “Lena is weer bezig” laat ze zien van alle markten thuis te zijn. Jeske bewijst hier weer een groot talent te zijn.
Jetty Mathurin neemt de rol van Opoe op zich. Deze rol speelt ze met verve. Een perfecte toevoeging aan het al mooie geheel. Het ensemble (bestaande uit; Paul Disbergen, Ruth Sahertian, Rogier Komproe en Danny Nooy) heeft een belangrijke rol in deze voorstelling. Als goede aanvulling van de hoofdrollen, is het geheel zeker een goede combinatie van karakters.

Sommige grappen vallen hier en daar niet helemaal lekker, omdat er veel jongere menseen in de zaal zitten en die herkennen niet alle wat oudere grapjes. Niet iedereen weet bijvoorbeel wat het betekent als iemand S5 heeft en op dat soort momenten lachen de ouderen en weten te jongeren niet wat er te lachen valt.

Uiteraard wordt er weer gezellig gedronken en geroddeld, maar vooral toch veel gelachen. Oude vetes worden bijgelegd, nieuwe vetes zien het licht. Toch kunnen ze nog steeds niet zonder elkaar. Want: We benne op de wereld om mekaar te helpen niewaar.

De rol van Kootje de Beer wordt t/m juni 2019 gespeeld do3or Jeroen van Koningsbrugge en Remko Vrijdag. Van september t/m december zal deze gedeeld worden door Remko Vrijdag en Paul Groot. ’t Schaep met de 5 Pooten is nog tot 14 december te zien in verschillende theaters in heel Nederland.

Ondanks onze kanttekeningen is het een erg grappige voorstelling en staat hij zeker garant voor een heerlijke theateravond.

Door: Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025