Musicalnieuws.nl

Vzw Karthago overtuigt met Spring Awakening

Op vrijdagavond stond de voorstelling Spring Awakening in Oosterzele (België). Een musical gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen van Frank Wedekind uit het jaar 1891.

Het verhaal speelt zich dan ook in deze tijd af. Atheïsten werden verafschuwd en seksualiteit is taboe. De zoekende jongeren worden door de vele verhaallijnen aan elkaar gelinkt. Thema's zoals abortus en homoseksualiteit passeren de revue.

De poëtische teksten van Steven Sater maken het stuk af en toe lastig om te volgen voor degene die het verhaal niet kennen. Dit geldt zeker voor het jongere publiek. Hierdoor doet de voorstelling wat Shakespeare-achtig aan. Het kan erg abstract overkomen en enige aandachtigheid is dus vereist.

Helaas zijn de overgangen tussen scènes niet altijd volledig duidelijk, maar door het mooie toneelspel van de acteurs wordt dit gebrek ruimschoots gecompenseerd.

Spring Awakening is geen vrolijk stuk te noemen, maar zeker door de muziek van Duncan Sheik wel een van de mooiere stukken. Het neemt de bezoeker mee in een wereld die nu lastig voor te stellen is en dus leerzaam genoemd kan worden.De volle zaal heeft duidelijk genoten van de show, zo blijkt ook uit het slotapplaus. 

Spring Awakening is een voorstelling voor diegene die geïnteresseerd is in hoe het er aan toe gaat in een andere tijd. En zeker voor diegene die meer wil weten hoe er toendertijd om werd gegaan met de verschillende thema's rond seksualiteit.

Door Samantha Brouwers