Musicalnieuws.nl

Vocaal perfecte Titanic de Musical

Titanic de Musical ging in 1997 op Broadway in première en won vijf Tony Awards. De musical met muziek en liedteksten van Maury Yeston en een script van Peter Stone behoort met meer dan 800 voorstellingen op Broadway tot de grootste musical successen van het afgelopen decennium. De Graaf & Cornelissen Entertainment brengt een eigen, nieuwe versie van dit muzikale meesterwerk. De première was op 21 november in een volle KunstLinie in Almere en werd laaiend enthousiast ontvangen door het publiek

Titanic is een meeslepend verhaal over hoop, liefde en ambitie. Droom mee met de derde klas passagiers over een nieuw leven in Amerika en zie hoe de eerste klas passagiers zich wentelen in grenzeloze luxe. Maak kennis met reder Ismay die geschiedenis wil schrijven, maar kapitein Smith tot wanhoop drijft, en ontwerper Andrews die beseft dat hij een kapitale ontwerpfout maakte.

Waar in de film een aantal passagiers de hoofdrol hebben, is er in de voorstelling maar één hoofdrol; De Titanic zelf. Verschillende passagiers passeren en hebben allen een eigen verhaal. Ondanks de vele verhalen, heeft iedereen genoeg tijd om het publiek mee te nemen aan boord. De gehele cast is ijzersterk! Vocaal gewoon perfect te noemen. De prachtige muziek wordt door een live orkest gespeeld waardoor de cast vleugels krijgt. Visueel klopt ook alle; prachtige kostuums en geweldige pruiken, hoewel men wel moet wennen aan de enorme trap die dient als het decor en die op meerdere manieren te gebruiken is. Wanneer de mogelijkheden worden verduidelijk begint men toch wel de abstracte versie te omarmen.

De cast is geweldig. Ieder is fantastisch en allen hebben een moment om het publiek in te pakken. Een aantal uitspringers zijn René van Kooten als Thomas Andrews en Richard Spijkers als Kapitein E.J. Smith. Beiden mannen beschikken over een geweldige stem en kunnen zich vocaal volledig laten gaan. Mariska van Kolck en Han Oldigs als Ida en Isidor Straus doen de harten smelten met hun liefde. Een voorbeeld voor veel stellen.
Ook Dennis Willekes en Martijn Vogel weten het publiek te verrassen. Als het personeel van de Titanic proberen zij de passagiers op een innemende wijze zoet te houden voor de paniek uitbreekt. Een heerlijk momentje tussen alle dramatiek. Wieneke Kolpa-Remmers en Marcel Visscher komen vooral over als de komische noten in het geheel. Het karakter van Alice Beane is heerlijk. Met een smile van oor tot oor gaat zij aan boord.
Caroline Neville (Julia Berendse) en Charles Clarke (Martijn van Voskuilen) gaan vol liefde voor elkaar op de vlucht naar Amerika. De liefde spat ervan af en men droomt met hen mee. Linda Verstraten als de innemende Kate McGowan pakt het publiek volledig in. Haar droom voor een beter leven is enorm aandoenlijk. Dromen over een nieuwe wereld, wie doet dat nou niet. Alexander Boone als Jim Farrel is een verrassende aanwinst. Met zijn prachtige stem weet hij het publiek te ontroeren. Het spel tussen deze twee is heerlijk. Beiden spelen met een enorm gemak wat erg fijn is om te zien.
Ook de verdere cast is heerlijk. Het spel van Marijn Brouwes als J. Bruce Ismay is heerlijk. De naïviteit en de arrogantie van deze man is bijna grappig te noemen, Rolf Koster verrast samen met Mark Roy Luykx als de rechterhand van de kapitein. Hun spel is werkelijk geweldig. David van den Tempel en Brecht van Arnhem  kunnen beiden laten zien wat een geweldige zangers het zijn. Jordy van Loon, Melise de Winder, Sjoerd Oomen, Juliëtte van Tongeren, Victor Marinus, Pepijn van Bokhoven, Eva van Kalsbeek en Sophie van Lent weten allen in verschillende rollen te tonen hoe veelzijdig deze cast is.

Met tranen in de ogen geeft het publiek een staande ovatie en dan is toch echt duidelijk dat Nederland Titanic in haar hart heeft gesloten. Deze vernieuwde en verrassende versie van deze prachtige musical is nog tot Juni 2022 te zien in heel Nederland

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor meer informatie en kaarten

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025