Musicalnieuws.nl

Vive la France 2, een feest van herkenning!

Liefhebbers van het Franse chanson kunnen hun hart weer ophalen deze tijd, want net als in 2015 brengt theaterproducent DommelGraaf&Cornelissen het theaterconcert ‘Vive la France 2’ op de planken. De première van deze voorstelling was op zondag 9 april in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp en MusicalNieuws was erbij.

In 2015 spraken sommige media nog van ‘een gewaagd concept’, maar nu, twee jaar later, bewijst Vive la France 2 opnieuw dat je geen ‘connaisseur’ van het Franse lied hoeft te zijn om enorm te kunnen genieten van dit genre. Iedereen in Nederland kent zeker meer dan 2/3 (!) van de liedjes die gebracht worden.
De cast bestaat deze keer uit Philippe Elan, Renée van Wegberg en Rolf Koster die op het podium begeleid worden door Ed Boekee op toetsen en Berry Jansen op gitaar.

Na de openingsmedley is het tijd voor een aantal solo’s waarin de artiesten stuk voor stuk hun talenten kwijt kunnen. Elan, al decennia lang een van de bekendste uitvoerders van het chanson imponeert met een krachtig uitgevoerde ‘Et Maitenant’.
Van Wegberg, tijdens de eerste versie van Vive la France in verwachting en ondertussen moeder van een zoontje, krijgt de zaal stil met haar uiterst gevoelige ‘Un jour, un Enfant’ waarna Rolf Koster de lachers op zijn hand krijgt met een geheel eigen interpretatie van ‘La Ballade des Gens Heureux’. Renee van Wegberg zong tijdens Stromae’s Papaoutai een duet met zichzelf waarna Koster en Elan zich over een Adamo Medley bogen. Koster is een nieuwkomer in Vive la France en gebruikt zijn artistieke veelzijdigheid om een aantal verrassende elementen toe te voegen aan zijn versie van de liedjes. Het is nergens storend, maar soms wel even wennen voor de mensen die gewend zijn aan een ‘recht toe recht aan’ vertolking van het chanson. Voor bezoekers die iets minder bekend zijn met bepaalde liedjes brengen Kosters vertolkingen soms vooral luchtige afwisseling.

Koster maakte ook bekend dat hij een rol zal spelen in de musical “Liesbeth” over Liesbeth List, die tijdens de première van Vive la France in de zaal zat. Renée van Wegberg zong onder haar toeziend oog een intense versie van ‘Ne me Quitte Pas’ van Jacques Brel, in de jaren 60 van de vorige eeuw door List vertolkt in het Nederlands en Duits. Alleen al door deze vertolking van Van Wegberg kijken wij hals reikend uit naar de première van “Liesbeth” in september van dit jaar.

Na een medley van Adamo, Yves Montand en Joe Dassin volgde een prachtige a-capella toegift van ‘Amsterdam’ in een muisstille zaal, waarin de cast vocaal werd bijgestaan door Ed Boekee en Berry Jansen. Een waardige afsluiter van een prachtig theaterconcert, zo eentje waarvan je eigenlijk stiekem hoopt dat -ie nog een uurtje doorgaat…

Voor iedereen die de eerste versie van Vive la France heeft moeten missen is er nu een kans om dit niet opnieuw te laten gebeuren. Vive la France 2 is nog tot en met 8 juni te zien in diverse theaters in Nederland.

Door Natasja Groenewold

Voor ons fotoverslag klik HIER