Musicalnieuws.nl

Vierde editie Night of the Proms Summer Edition verovert Koksijde

Vanavond verzamelden muziekliefhebbers op het kerkplein voor de prachtige Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk in Koksijde voor de vierde Night of the Proms Summer Edition.

Met Mama’s Jasje, Matteo Bocelli, Sandra Kim, Johnny Logan, Meermens, Laura Tesoro en Mark King in de hoofdrollen werd het opnieuw een ongeëvenaard feest van klassiek en pop. Ondanks de sombere voorspellingen de laatste week bleken de weergoden het evenement de hele avond gunstig gezind met een stralende zon.

 
 

De eerste concertavond van Night of the Proms Summer Edition werd stijlvol geopend door het Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van dirigente Alexandra Arrieche. De klassieke muziekstukken 'Toccata & Fuga' (Johann Sebastian Bach) en 'Hungarian Dance No 5' (Johannes Brahms) zetten meteen de juiste toon.

Mama's Jasjes' Peter Van Laet verscheen als eerste soloartiest op het podium. Hij kreeg een warm herkenningsapplaus als 'Als De Dag Van Toen' werd ingezet. Het publiek genoot ook zichtbaar van 'Doe Het Licht Maar Uit' en de mashup 'Het Is Over / Teken Van Leven'. Peter verving vorig jaar last-minute Umberto Tozzi en mocht van de organisatie dit jaar opnieuw aantreden.

 
 

Unstoppable

Met een welluidende achternaam als Bocelli ligt de muzikale lat bij de start al een beetje hoger, maar de jonge Italiaanse tenor Matteo Bocelli loste de verwachtingen met 'For You' en 'Chasing Stars' moeiteloos in. De appel valt duidelijk niet ver van de boom. ‘Chasing Stars’ verschijnt vandaag trouwens als Bocelli’s nieuwe single. Een voorproefje van zijn debuutalbum dat eind september uitkomt.

Sandra Kim verraste vervolgens met 'Unstoppable' (een hit van de Amerikaanse zangeres Sia) waarmee ze in 2020 het immens populaire televisieprogramma ‘The Masked Singer’ won. En uiteraard klonk de monsterhit 'J'Aime La Vie' nog altijd fantastisch. Sandra Kim sloot haar set af met een indrukwekkend eerbetoon aan de legendarische zangeres Tina Turner. Het werd niet de enige inspirerende medley van de avond.

Na 'Swan Lake Waltz' door het Antwerp Philharmonic Orchestra volgde Johnny Logan met een felgesmaakte Eurovision Medley. De charmante Ierse zanger bracht daarna nog 'Heaven's Closed' en 'You Raise Me Up'. Net voor het ingaan van de pauze bewees Logan de onvergetelijke John ‘Mr. Proms’ Miles eer door een adembenemende versie van 'Music' te brengen. Het publiek zag dat het goed was en zorgde voor een oorverdovend applaus.

 
 
 
 

Absoluut hoogtepunt

Na de pauze pikte het Antwerp Philharmonic Orchestra de draad opnieuw op met 'Presto: Summer' (Antonio Lucio Vivaldi). Het nummer werd speciaal opnieuw gearrangeerd zodat de intro door de bekende organist Jan Vermeire kon ingezet worden op het orgel in de prachtige Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk.

Vol vertrouwen stapte daarna Meermens, de winnaar van de lokale talentenjacht, het podium op. Meermens is het alter ego van Bram Verstappen. Hij speelde het nummer 'Ridder' waarmee hij de jury overtuigde en ook het publiek vanavond in Koksijde. Een thuismatch!

Het tempo werd door Laura Tesoro opnieuw opgevoerd met 'Bad Ain't That Bad', 'What's The Pressure' en 'I Wish'. Na deze flinke portie popmuziek keerde Matteo Bocelli terug op het podium met een prachtige versie van 'Caruso'. De Italiaanse singer-songwriter Lucio Dalla schreef het ter ere van Enrico Caruso, een van de bekendste Italiaanse tenoren. 

Na de indrukwekkende 'Symphony No. 9' (Ludwig van Beethoven) was het de beurt aan Mark King, zanger-bassist van het legendarische Level 42. Hij stuwde deze editie van Night of the Proms Summer Edition naar een absoluut hoogtepunt met 'Lessons In Love', 'Running In The Family' en 'Love Games'. Tot slot verschenen nog alle sterren van de avond op het podium om van het dankbare publiek afscheid te nemen met 'We Are Family'. 

Night of the Proms Summer Edition 2023 blikt terug op een meer dan geslaagde eerste concertavond. Morgen is er de tweede concertavond. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar online en aan de kassa. Daarna is het aftellen naar de jaarlijkse indoor editie in het Sportpaleis eind november.

 
 
 
 

© Thomas Geuens

 
 
 

Night of the Proms Summer Edition vindt zaterdag 29 juli plaats op het Kerkplein in Koksijde. Met oa. Johnny Logan, Mark King (Level 42), Sandra Kim, Matteo Bocelli, Laura Tesoro, Meermens en Mama's Jasje. Onder begeleiding van het Antwerp Philharmonic Orchestra, band en koor FIne Fleur. 

Laatste tickets & info www.nightoftheproms.be


Producties Musical 2.0 - 2024/2025