Musicalnieuws.nl

Verjongde versie van Lelies maakt indruk

Tot onze vreugde brengt Niels de Mossenau en Stichting Podiumkunsten Midden Holland de indrukwekkende musical ‘LELIES’ terug op de planken en MusicalNieuws was getuige van de première op 14 december in het Theater aan de Slinger in Houten.

‘Lelies’ vertelt het verhaal van de complexe relatie tussen Bisschop Jean Bilodeau (Jim Bes) en de onterecht voor moord veroordeelde Simon Doucet (Niels de Mossenau). In hun jonge jaren heeft er zich iets afschuwelijks afgespeeld dat 40 jaar later leidt tot een heftige confrontatie tussen beide mannen. Gedurende het stuk leer je niet alleen wat er tussen beiden is voorgevallen, maar ook hoe de uitkomst daarvan het leven van de mensen om hen heen voorgoed verandert

Omdat het verhaal zich afspeelt in een mannengevangenis worden alle personages, dus ook de vrouwenrollen, door mannen gespeeld. Het gevangenisdecor, met grote hekken waartussen de acteurs verschillende scènes in de twee tijdsvakken spelen is multifunctioneel. Mede hierdoor is het voor de toeschouwer goed te volgen of een scène zich in 1937 of in 1952 afspeelt.

Gedurende de hele voorstelling zijn Jim Bes en Niels de Mossenau op het toneel aanwezig. Samen zijn ze getuige van het toneelstuk wat over hun leven gespeeld wordt.  Hun versies gespeeld door Tristan van der Lingen en Jelle Gulmans en zij doen dit overtuigend. Graaf Vallier De Tilly of wel “Lelietje” wordt op geweldige wijze gespeeld door Ismael Berens. Hij krijgt het voor elkaar om de jonge Simon voor zijn ware gevoelens uit te laten komen en het moment dat hij dit toegeeft is echt het moment in de voorstelling waarbij de tranen in de ogen prikken.

Nog een moment waarbij de tranen lastig zijn te bedwingen is het moment dat Vallier de wens van zijn moeder Gravin Marie Laure De Tilly (op heerlijke wijze gespeeld door Rutger Bulsing) inwilligt.
De andere vrouwenrol, Lydia-Anne De Rozier, wordt gespeeld door Lennard Borgo en net als Rutger weet ook hij zijn vrouwenrol op overtuigende wijze te spelen. David Roelofs en Bart van der Meer zijn onmisbaar in hun verschillende ondersteunende rollen.

Het is een sterke cast en mede door de prachtige muziek en liedjes zorgt Lelies ervoor dat de toeschouwer van de eerste tot laatste seconde ademloos geniet!

Helaas is deze voorstelling slechts 3 maal te zien, want dit is een voorstelling die iedereen zou moeten zien. Kijk HIER voor kaarten en ga dit zien!

Kijk HIER voor de foto's van het slotapplaus