Musicalnieuws.nl

Vergeet Barbara: een nostalgische ode aan Will Tura waar de glitters vanaf spatten

Op het podium van het Studio 100 pop-up theater in Puurs weerklinken deze winter vooral hits van Will Tura. Niet in een concertenreeks van de zanger zelf of een voorstelling over zijn leven maar wel in een heuse feelgoodmusical die helemaal werd opgebouwd rond de nummers van de zanger.

Gert Verhulst, zelf grote fan van Tura, brengt samen met Jonas Van Geel, Jelle Cleymans en James Cooke het verhaal van een vader en zijn 3 zonen midden in de jaren '70. Na het vertrek van de moeder van de drie jongens 20 jaar eerder, heeft het gezin eindelijk het leven weer op de rails en ziet het ernaar uit dat de drie jonge mannen zullen opgroeien tot gelukkige volwassenen, elk met hun eigen talenten en successen. Waar de ene ervan droomt om door te breken met zijn band, traint de ander keihard om een professionele wielrenner te worden en heeft de derde het helemaal naar z'n zin met werken in het cafe van vader Willy. Maar dat was buiten Barbara gerekend...
 
Zoals we dat van Studio 100 gewend zijn, ontbreekt het niet aan grote decors die af en aan rijden over de gigantische vloer van de theaterzaal. Op een aantal led-schermen is prachtig artwork te zien dat het decor tot in de puntjes afwerkt. Ook de schermen worden vakkundig heen en weer verplaatst om de ene keer een intieme setting te creëren en dan weer plaats te maken voor het de enorme cast. Heel even leek het alsof technische problemen met het verplaatsen van de decors roet in het eten zouden gooien op deze prachtige premiere maar de problemen waren al snel van de baan en zijn gelukkig ook niet opnieuw opgedoken.
 
De decors waarbij volledige huiskamers, bakkerijen en dorpspleinen werden nagebouwd worden naar goeie gewoonte ook aangevuld met echte rijdende auto's, vallende sneeuw en zelfs een volledig peloton aan wielrenners. Ook aan bijrollen, ensemble en figuranten geen gebrek. Zij zorgen voor een mooie afwisseling in energie en laten de vrolijke, opgewekte nummers echt van het podium spatten. Daarnaast is er ook ruimte voor meer ingetogen momenten en ondanks de grote bekendheid van de vele Tura-nummers, krijgen ook enkele minder voor de hand liggende liedjes een mooie ereplaats in deze musical.
 
Een heel toonvast Free Souffriau kruipt in de rol van Barbara maar ook Goele De Raedt en Charline Catrysse vallen op omwille van hun zangtalent. Michiel De Meyer, Tom Audenaert en Hilde Van Wesepoel zetten alle drie met verve een humoristische rol neer. Al is de cast amper te herkennen met hun pruiken, snorren en outfits die letterlijk uit de jaren '70 lijken te zijn weggeplukt, ze mogen met trots hun naam aan deze musical linken want net zij zorgen voor de lach en traan bij het publiek en laten hen meeleven met het verhaal.
 
Twee jaar later dan op de oorspronkelijke planning mocht deze dijk van een feelgoodmusical vol meezingers, humor en romantiek op zondag 10 december 2022 dan eindelijk in premiere gaan. De ondertussen 82-jarige Will Tura was er zelf bij en hij zag dat het goed was.

Door: Marjolein Schabregs
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025