Musicalnieuws.nl

Verbluffend mooie versie van Aïda door de Maatjes

Op vrijdag 4 september brachten de Maatjes na een repetitie proces van slechts 6 weken een verbluffend mooie versie van de musical Aïda. Met een geselecteerd gezelschap van 14 castleden wisten zij deze musicalklassieker om te toveren tot een mooie intieme corona-proof versie te maken. In de Cool in Heerhugowaard speelde zij hun eerste voorstelling en MusicalNieuws was erbij aanwezig.

De musical Aida is onder de musicalkenners snel een favoriet te noemen. Zeker gedurfd dat de Maatjes het aandurven om de publiekslieveling aan te pakken. De show is geheel corona-proof in elkaar gezet en verkort tot een één akte. Overal is over nagedacht. Van de looprichtingen van de solisten tot het changeren van de decorstukken. 

Jos Neuvel en Laura Verdonschot wonen in het echte leven samen en mochten dus bij elkaar in de buurt komen. In de voorstelling spelen zij de geliefden Radames en Aida. Hun chemie is natuurlijk overduidelijk. Beiden beschikken naast hun sterke spel ook over prachtige zangstemmen die prachtig kleuren bij elkaar. Daphne Dekker speelt Amneris, de dochter van de Farao. Amneris opent de show en zet dus de toon van de vooorstelling. En dat doet zij geweldig. Haar stem is krachtig en sterk, en vanaf het eerste ogenblik hangt men aan haar lippen. Ook haar spel is van hoog niveau. Op mooie wijze weet zij het iet wat oppervlakkige karakter van Amneris, toch nog mooie diepgang te geven. Ook haar komische timing is geweldig. Kortom een ster in de dop.

Dennis Burgers kennen wij vooral als komische noot, zoals Garcia in zorro of één van de zusjes in Delphi. In Aida laat hij een andere kant van zichzelf zien. Hij speelt de rol van Zoser, vader van Radames en raadgever van de Farao van Egypte. Een harde man met gemene plannetjes, die hij op slinkse wijze uitvoert. Ook deze kant weet Dennis goed neer te zetten. Zij krachtige stem komt in deze rol mooi uit en zijn statige houding maakt deze man erg gevaarlijk. Melwin Moeskops was voor ons een nieuw gezicht. Maar hij heeft zeker indruk gemaakt. De manier waarop hij de rol van Mereb neerzet is geweldig. Het speelse, roekeloze karakter die zich vaak in moeilijke situaties vindt. Zijn spel is erg fijn om naar te kijken en zijn zangstem is geweldig en past erg mooi bij zijn rol.

Seth van Heeringen, Jennifer Terwel, Luuk Schwering, Marlou Schoen, Lisa Wessels, Marco Kenter, Dave Moses, Femmy Appelman en Daphne de Groot vormen het ensemble, maar vervullen ook de overige rollen van het stuk. Zo is Seth van Heeringen te zien als de Farao en zingt Jennifer Terwel de sterren van de hemel als Nehebka. Het ensemble is erg sterk en beschikken stuk voor stuk voor een geweldige stem. Zeker de samenzang is prachtig, zo is het gezegend Nubië zeker een hoogtepunt van de show. Ook leuk is dat dat nummer direct door gaat in het mooie “te ver gegaan”. Normaal begint Amneris dit mooie nummer, maar er is voor gekozen om Aïda te laten beginnen. Net wanneer haar volk haar toezingt. Dit geeft het een nog diepere lading en maakt het duidelijker waar ze over zingt. 

Het minimalistische decor werkt zo goed, en de ruimte leent zich er zo goed voor, dat er snel wordt vergeten dat dit een “corona-proef” versie is. De gehele cast is zo onwijs getalenteerd dat de afstand houden totaal niet stoort. Het geeft juist het verhaal extra kracht. 

Helaas waren er slechts maar twee voorstellingen, want dit is een voorstelling waar elke musicalliefhebber van had kunnen genieten.

Door: Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag en hou onze facebook pagina in de gaten voor meer foto's.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025