Musicalnieuws.nl

VandenEnde Foundation viert 22 ½-jarig bestaan met een nieuwe prijs en een Talent Night in DeLaMar

De VandenEnde Foundation (VDEF) viert feest: vanwege haar 22 1/2 -jarig bestaan en het 12 1/2 -jarig bestaan van DeLaMar brengt de VDEF een ode aan het artistieke talent in Nederland. Tijdens de VDEF Talent Night, op 2 juni 2023 in DeLaMar in Amsterdam, wordt de Next Step Award uitgereikt, een nieuwe prijs voor een uitzonderlijk talent. De winnaar ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Jeroen Henneman.

Ook treden tijdens de Talent Night, gepresenteerd door Sosha Duysker, aankomende en inmiddels gevestigde talenten op. Deze talenten, onder wie Eduard Preda, het Lucia Marthas Institute for Performance Arts en Rikkert van Huisstede, zijn de afgelopen jaren door de VDEF ondersteund. Op de Talent Night is tevens aandacht voor de rol van particuliere fondsen binnen het culturele landschap en hun positie in de toekomst.
 
Voor de Next Step Award, die voortaan jaarlijks wordt uitgereikt, zijn drie kunstenaars genomineerd: Ian Cleaver (trompettist), Sarah Blok (filmmaakster) en Ghislaine van den Heuvel (danseres). Zij zijn geselecteerd door een vakjury, die bestaat uit Robert Soomer (artistiek manager Metropole Orkest), Vanessa Henneman (oprichter en CEO van Henneman Agency) en Lloyd Marengo (artistiek directeur LloydsCompany, choreograaf,  mede-oprichter van het Hiphophuis).
 
De VDEF is een cultuurfonds dat in 2001 is opgericht door Joop en Janine van den Ende. De stichting verstrekt beurzen aan jonge, artistieke talenten om hen verder te brengen in hun ontwikkeling. Hierdoor konden inmiddels ruim 800 jongeren met een beurs studeren aan prestigieuze opleidingen in binnen- en buitenland. Ook steunt de VDEF instellingen en initiatieven die talenten verder helpen. Recente voorbeelden zijn Studio Boekman (nieuwe zaal voor Nationale Opera & Ballet in Amsterdam), het FOAM Talent Programma, Oscam, Méér Muziek in de Klas, Bonnefanten Maastricht en Zaal 3 van Het Nationale Theater in Den Haag.
 
De VDEF is initiatiefnemer van het Blockbusterfonds, een samenwerkingsverband tussen meerdere fondsen. Ook is de VDEF mede-initiatiefnemer van Cultuurloket DigitALL. Het vlaggenschip van de VDEF is DeLaMar, het eigen cultuurhuis aan de Marnixstraat in Amsterdam. Sinds 2021 heeft DeLaMar een tweede vestiging: DeLaMar West in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025