Musicalnieuws.nl

Van inferno naar paradijs in The Square2 van Scapino Ballet

Scapino Ballet Rotterdam presenteert op 14 april in Theater Rotterdam de première van The Square2. The Square is een nieuwe reeks voorstellingen, gemaakt door jong talent, waarin artistieke samenwerking centraal staat. In deze tweede editie werken drie choreografen uit China, Frankrijk en Spanje samen met de Nederlandse muzikant en producer Richard van Kruysdijk aan één avondvullende voorstelling.

Met een subtiele hint naar La Divina Commedia van Dante wordt de reis van het inferno naar het paradijs in The Square2 vertaald naar het hier en nu en de persoonlijke uitdagingen van de coronatijd. Voortgestuwd door de muziek gaan de dansers op zoek naar innerlijke, vernieuwde kracht en inzicht. De choreografen brengen elk hun eigen stijl en achtergrond mee en maken met Richard van Kruysdijk van The Square2 een energieke voorstelling die verrast, ontregelt en het publiek meeneemt op een louterend avontuur.

De makers
Antonin Comestaz (Frankrijk) is een ex-danser van Scapino die nu een succesvolle carrière doormaakt als choreograaf. Met zijn absurd komische kijk op het leven maakt hij speelse stukken waar het bekende niet meer is wat het lijkt. Mario Bermudez Gil (Spanje) is choreograaf en artistiek directeur van het Spaanse gezelschap Marcat Dance. Hij heeft een intens fysieke stijl en haalt inspiratie uit wereldculturen, rituelen en landschappen.
Onbekende in de Europese dans, Gong Xingxing, wordt met haar theatrale dans in eigen land China als grote belofte gezien. In haar emotionele en spirituele stukken legt zij op gevoelige wijze de donkere kant van het leven vast.

De basis voor The Square2 wordt gelegd door de muziek en videoprojecties van Richard van Kruysdijk. Van minimalistisch tot stuwend, met een arsenaal aan elektronica maakt hij collages met elementen uit de dance en ambient. In The Square2 bouwt hij zo samen met de dansers en choreografen intuïtieve klankwerelden die de dans voortstuwen.