Musicalnieuws.nl

Unieke theaterervaring vanaf het water met “Toen wij van Rotterdam vertrokken”

Musicalnieuws was op donderdag 17 augustus aanwezig bij deze bijzondere theatervoorstelling, die dit jaar in reprise is gegaan, nadat de voorstelling in 2015 een groot succes was.

De ervaring begint in het Maastheater, waar iedereen een koptelefoon krijgt overhandigd en wordt verzocht om deze koptelefoon ook te dragen tijdens de wandeling naar de boot. Het waarom wordt al snel duidelijk als we luisteren naar diverse interviews over Rotterdam en haar. Zo leren wij onder andere dat je moet zeggen: Toen wij VAN Rotterdam vertrokken en niet Toen wij UIT Rotterdam vertrokken, want dat betekent dat je nooit meer terug komt.
 
Regisseur Floris van Delft heeft gekozen om de toeschouwers op Partyschip Diane plaats te laten nemen. Deze vaart via de Coolhaven over de Schie weer terug naar de Coolhaven. Hij  ziet kans de vluchtelingenproblematiek met moderne ontwikkelingen uit de Rotterdamse haven  te combineren en de toeschouwers krijgen op de kade een geweldig actueel verhaal
 
De voorstelling zelf begint direct na vertrek, al gelijk klimt een man in een keurig pak uit het water op de kade en rent hard weg. Met het verschijnen van deze illegaal gespeeld door  Dionisio Matias begint het verhaal over een aantal vluchtelingen en hun verhaal. Wat zou jij doen als je met een groep vlucht uit je land en merkt dat bijvoorbeeld een oude vrouw niet mee kan komen. Zou je zelf hard doorlopen om je eigen hachje te redden of zou je gaan helpen?
 
De volgende die op de kade verschijnt is Simon Heijmans als druk bellende en onderhandelende zakenman. Hij ontmoet op de kade de kleindochter van de oprichter van rederij Boompjes, gespeeld door Laurien van Rijswijk. Het gaat slecht en de rederij heeft hulp nodig. Is hij precies wat de rederij nodig heeft?
 
Er is nog een verhaallijn: Over de Kapitein van de boot waar de illegaal op naar Nederland is gekomen. Anne Prakke als Kapitein maakt indruk en je voelt zijn onmacht. Ook de onmacht van zijn vrouw (Carmen Pereira Stolle) is te voelen.
In de overige rollen zien wij Jaike Belfor en stagiairs van de MBO theaterschool van Hofplein Rotterdam: Aldaïr Pieters, Britt Buntenbach, Fabienne Strooband en Rick van Werd
 
Met een koptelefoon op zijn de toeschouwers op de boot ook een varende attractie voor passanten op de kade en bewoners. Toen wij van Rotterdam vertrokken is bijzonder met een hoofdletter "B": actueel, inspirerend, ontroerend, muzikaal, onverwacht, geestig, gewaagd.....

Kortom een voorstelling die u gezien moet hebben!

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Door: Yvonne Zwarts/M​​​​​​H

Producties Musical 2.0 - 2024/2025