Musicalnieuws.nl

Unieke ochtendvoorstelling maakt groot verlangen naar Elfstedentocht voelbaar!

Na 15 legendarische Elfstedentochten (sinds 1909), waar zo’n 240.000 deelnemers in totaal bijna 48 miljoen kilometer schaatsten, is het bijna 10.000 dagen geleden sinds de laatste Tocht werd gereden. Vanochtend om 05.00 uur verzamelden zich meer dan 1.000 Elfstedenveteranen en Elfstedenfanaten samen met hun kinderen en kleinkinderen in de startkooi in het Friso Theater Leeuwarden. Hun missie?

De magie van de Elfstedentocht herbeleven en doorgeven aan de volgende generaties. Voor het eerst in de geschiedenis van de musical werd een voorstelling opgevoerd in de vroege ochtend. Deze ongebruikelijke timing is nauw verbonden met de start van de echte Elfstedentocht. De makers van Musical "De Tocht" geloven dat dit vroege aanvangstijdstip de totale beleving nog intenser maakt, in lijn met het startmoment van de legendarische Elfstedentocht - een overtuiging die vandaag werd bevestigd. Tijdens het Elfstedenontbijt werd er uitgebreid nagepraat over de voorstelling, maar ook over de onvergetelijke herinneringen aan de afgelopen tochten.

Een van de aanwezige Elfstedenveteranen was Acronius Hettinga uit Kleasterlidlum, die vandaag het toneel betrad met zijn vrouw, dochter en zeven kleinkinderen. Hij heeft zes keer de Elfstedentocht gereden waarvan twee keer onofficieel. Met trots draagt hij vier kruisjes met zich mee, hoewel het er eigenlijk vijf hadden moeten zijn - in '63 wist hij niet de finish te halen. Voor de familie Hettinga heeft de Elfstedentocht een bijna heilige status; volgens ‘pake’ kom je niet in de hemel als je de Tocht niet hebt gereden.
 
Het doorgeven van de herinnering aan de Elfstedentocht aan toekomstige generaties staat centraal in Musical De Tocht. Deze ochtend is dat bijzonder goed gelukt, met meer dan 300 jongeren onder de 18 jaar in de zaal die allemaal werden meegenomen in de betovering van dit historische evenement.
 
Musical De Tocht is nog te zien tot en met juni 2024. Tickets zijn verkrijgbaar via musicaldetocht.frl
 
Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025