Musicalnieuws.nl

Tranentrekker Magdalena kruipt onder je huid

Op vrijdag 2 maart ging in het Zuiderpershuis in Antwerpen de musical Magdalena in première. MusicalNieuws zag de avant-première op donderdag 1 maart.

Als je toch 21 jaar bent en je schrijft een script dat direct erkend wordt door professionele vaklui, betekent dit toch zeker dat je exceptioneel veel talent heb?! Nou dat heeft Wanne Synnave! En dan zelf ook nog uiterst overtuigend een van de hoofdrollen spelen, respect!
 
Het verhaal van Magdalena vertelt het schrijnende, waargebeurde verhaal van de Magdalene-Laundries in Ierland, kloosters waar naar schatting 30.000 jonge meisjes maanden- en soms zelfs jarenlang letterlijk hun zonden “wegwasten” in verschrikkelijke omstandigheden, met medeweten van de regering en onder het schrikbewind van de kloosterzusters.
 
De prachtige muziek van Magdalena is geschreven door Sam Verhoeven en de liedteksten zijn ook van de hand van de getalenteerde Wanne Synnave.
De uitvoering van de liederen is uiterst magnifiek door de jongens en meisjes van het jongerenkoor Youforia samen een live band.
Ook de zang van de hoofdrolspelers is oorstrelend. Zo’n jonge cast biedt zeker veel perspectief voor de toekomst!
 
Het dramatische verhaal vraagt om een even dramatische uitvoering om het allemaal geloofwaardig te maken en dat lukt.
Met An Lauwereins in de rol van het hoofd van het klooster Zuster Margaret zit dit zeker goed. An zingt prachtig en is in staat om het verhaal over te brengen. Dieter Troubeleyn is Eerwaarde Walsh, de pastoor die absoluut niet zo onschuldig is als dat men in eerste instantie zou denken.
 
De hoofdpersonen zijn drie nieuwelingen in het Klooster: Lien van de Bossche als Rose, Emma VanThielen als Sarah en Fiene Zasada als Emma. Zij komen elk met een eigen verhaal in het klooster terecht. In plaats van een veilige plaats kwamen ze terecht in de hel op aarde.
Het verhaal van Rose begint in haar jeugd waarbij de rol van de jonge Rose wordt gespeeld en prachtig gezongen door Isha Bleys.
 
Naast Zuster Margaret houden Zuster Stella (Joke de Vos) en de valse Zuster Loïs (Anne-Sophie Metselaar) de meisjes behoorlijk strak, waarbij niet luisteren met lijfstraffen wordt afgeleerd.
Als je al het onrecht op het toneel ziet en dan bedenkt dat het allemaal op waarheid is berust houden niet veel mensen het droog. Het is een prachtig maar tragisch stuk geworden wat zeker het bekijken waard is.
 
In de overige rollen is te zien:
Sem Reyns als Rian
Mats Proost als Rowan
Aaron van Goethem als Daniel
Caroline Stas als Mrs. Hynes
Leen de Graeve als Moeder van Rose
Danny Janssens als Desmond
Eline Schoos als Mona
Sophie Janssens als Colleen
Zowy van Lierop als Kiera
Semele Uyttenbroeck als Cara
In het ensemble zien we: Frauke Wille, Jens Broens, Silke de Busser, Bibi de Gruyter, Pim de Jonghe, Frank de Reu, Manal Ermichi, Aäron Francis, Helen Haveneers, Nona Janssens, Sander Maris, Ylenia Mele, Quinten Rasking, Julie Rochtus, Esse Synnave, Amber van den Eede en Nele van Mechelen.

Deze voorstelling is slechts te zien tot en met 10 maart, dus mis hem niet!

Heel bijzonder is dat deze voorstelling kan ook aangekocht of bijgewoond worden door scholen. De voorstelling wordt aangeraden voor leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar.
Het verhaal sluit perfect aan bij de lessen geschiedenis, zedenleer, godsdienst of humane wetenschappen. Ticketprijzen en meer info zijn op aanvraag te verkrijgen via tinne@singingfactory.be.
Ook hogescholen of universiteiten kunnen de voorstelling bijwonen. Aanbevolen richtingen zijn Psychologie, Geschiedenis. 

Voor het bijwonen van de voorstelling, krijgt u ook een lesmap met daarin alle info over de echte Magdalena-wasserijen. Ook is er de mogelijkheid tot een lezing in de school.
 
Kijk HIER voor meer informatie

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025