Musicalnieuws.nl

Tot altijd een must-see nu in het Fakkeltheater

Het Fakkeltheater in Antwerpen stond in het teken van de langverwachte musical ‘Tot altijd’. Het is het verhaal van Mario Verstraete, de eerste niet-terminale euthanasiepatiënt van België. Eerder werd dit waargebeurde verhaal al in een langspeelfilm gegoten door regisseur Nic Balthazar en Eyeworks. Zij gaven Manu Jacobs de goedkeuring om het indrukwekkende verhaal ook op het toneel te vertellen.

Mario Verstraete (Jo Hens) is een gelukkige man tot de diagnose MS zijn leven overhoop haalt. We volgen zijn verhaal, maar nog meer de impact van de diagnose op zijn omgeving: zijn moeder Francine (Anne Mie Gils), beste vrienden Thomas (David Cantens) en Speck (Floris Devooght), vriendin Lynn (Line Ellegiers) en kind Milan. Deze avond werd dit gespeeld door de 9 jarige Tiebe Hermans. Een jonge jongen die vol zelfvertrouwen flinke zinnen uitkraamt zonder ook maar één moment uit zijn rol te gaan. Een dikke chapeau voor dit jonge talent! De rol wisselt Tiebe af met de 12 jarige Siebe Pulinx, die ongetwijfeld even hard zal schitteren.
 
Mario heeft in de jaren ‘90 hard geschreven om euthanasie mogelijk te maken in België. Zijn omgeving begreep dit niet altijd omwille van geloof, of juist het ongeloof om zelf je leven te beëindigen. Deze musical brengt een stuk Belgische geschiedenis terug tot leven en laat de strijd zien die Mario heeft gestreden voor zijn idealen. Hij opende een debat dat tot op deze dag nog steeds wordt gevoerd.
 
Wat sterk in dit verhaal naar voren komt is hoe naasten hun denkbeelden over dit gevoelige onderwerp stap voor stap aanpassen. Hoe zij hun vriend of familie blijven steunen, ondanks dat ze het er niet altijd mee eens zijn, maar toch Mario’s laatste wens willen respecteren. Zeker de beste vriend Thomas wordt prachtig vertolkt door David Cantens. De twee vrienden hebben duidelijk veel lol in het leven en moeten ineens ook serieuze zaken samen bespreken. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld maar wordt daardoor juist nog sterker. Als Thomas tijdens een dagje aan de zee al zijn emoties eruit gooit in een tirade, zien we een knap staaltje acteerwerk dat de zaal doet beven. We snappen allemaal welke machteloosheid hij moet voelen.
 
Anne Mie Gils is een gevestigde waarde in de musicalwereld en maakt dat ook nu weer waar. Als gelovige moeder probeert ze haar zoon te overtuigen niet het heft in eigen handen te nemen maar God over zijn lot te laten beslissen. Ze is daarnaast tevens een rouwende moeder die haar zoon door alles zal steunen, ondanks dat geloof. Haar emotie is voelbaar in de prachtige zangnoten die regelmatig ten tonele komen. Want ondanks dat dit verhaal meer aanvoelt als een zwaar toneelstuk, is juist het musical gedeelte dat de gevoelens versterkt. Het zijn zachte overgangen van spreken naar zang, waardoor het niet onnatuurlijk lijkt.
 
Floris Devooght zorgt voor meerdere rollen in dit stuk en wekt vooral een lach op in de zaal. Hij heeft donkere humor over de naderende dood van zijn vriend en zorgt hierdoor voor ongemakkelijke situaties. De cast is in het algemeen goed samen gezet en top op elkaar ingespeeld. Zeker de decorwissels verlopen zeer vlot, ondanks dat het podium niet al te groot is. Zo blijf je als toeschouwer in het verhaal.
 
Tot altijd is een stuk over ware vriendschap, die verrassend genoeg een stuk Belgische geschiedenis met wat (zwarte) humor brengt. Ondanks dat het einde al bekend is, blijft het verhaal interessant om te volgen. Je wil weten wat de beweegredenen zijn van de personages en hoe je elkaar kan steunen, ook als je het niet eens bent. Deze must-see is tot en met 10 maart 2024 te zien in het Fakkeltheater in Antwerpen.

Door: Samantha Brouwers
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025