Musicalnieuws.nl

Tobias Nierop fenomenaal als Johan Cruijf in 14 de musical

Hij kan niet voetballen en ook niet zingen, maar Tobias Nierop kan gelukkig wel acteren. Op fenomenale wijze geeft de 33-jarige Amsterdammer gestalte aan de hoofdrol van Johan Cruijff in 14 de muscial, die zaterdag 25 september in première ging.

14 de musical is een nieuwe originele musical over de grootste Nederlandse voetballegende ooit: Johan Cruijff. Op initiatief van Bas van der Veldt, CEO van AFAS, ging Out of Office Productions aan de slag met het idee en het verhaal. Het eindresultaat is meer dan geslaagd te noemen. Tom de Ket schreef het script en regisseerde 14 de musical en Erik van der Horst componeerde de muziek.

De Ket houdt zich niet aan de ongeschreven musicalregels en dankzij Van der Horst varieert de muziek van stevige rock, pop, gabberhouse, soul tot de klassieke musicalballad. De hoofdrolspeler zingt geen noot, dat past Johan Cruijff niet. 14 de musical is muziektheater met een vette knipoog. Het verhaal wordt niet lineair verteld, maar wel chronologisch. Het is een achtbaan van scènes en sketches met ondersteunende archiefbeelden op een groot scherm.

Acteur Tobias Nierop gaat ergens halverwege de voorstelling in dialoog met de man die hij speelt: Johan Cruijff. Het levert een grappige scène op en door deze open vorm is 14 de musical anders dan de meeste autobiografische musicals. Het is een frisse en geestige voorstelling geworden met Tobias Nierop als grootste revelatie. Met zijn stemgebruik en gestalte laat Nierop Nummer 14, El Flaco (de magere), het Orakel van Betondorp en Jopie weer tot leven komen. Het is geweldig hoe hij zich in razendsnel tempo door het idioom van Cruijff spoedt. Maar da’s logisch….

Net zoals op het voetbalveld staat het teambelang boven eigen belang. Nierop krijgt op het toneel gelukkig sterk tegenspel van Myrthe Burger, die de rol van Cruijffs vrouw Danny Coster op zich neemt. Het koppel wordt vol overgave ondersteund door een uitstekend ensemble, waarin tussen hoofd- en bijrollen geen onderscheid wordt gemaakt. 14 de musical is een echte teamprestatie, want winnen doe je met zijn allen.

AFAS theater
De première van 14 de musical was precies op de dag dat theaters weer op volle sterkte mogen draaien. Puur toeval en een enorme mazzel. Het was tevens meteen de vuurdoop voor het gloednieuwe AFAS Theater, gelegen naast het hoofdkantoor van softwarebedrijf AFAS, in Leusden. Na het AFAS Circustheater in Scheveningen en concertzaal AFAS Live in Amsterdam is het het derde theater waaraan AFAS zijn naam heeft verbonden.
Naast de grote zaal waar plek is voor 850 mensen telt het nieuwe theater vijf kleinere conferentiezalen en een bioscoop. Behalve voor voorstellingen wordt de zaal dus ook gebruikt voor congressen, seminars en productpresentaties.

14 de musical zal er in elk geval tot begin volgend jaar spelen, maar kan bij succes worden verlengd.

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025