Musicalnieuws.nl

Titanic: genieten van 2e en 3e jaar Fontys

De tweede-en derdejaars studenten van Fontys Conservatorium voor Muziektheater speelden maandag 26 juni de laatste voorstelling van de indrukwekkende musical Titanic van Peter Stone en Maury Yeston, in Theaters Tilburg.

Waar in de gelijknamige film het verhaal van de passagiers wordt verteld door in te zoomen op Leonardo DiCaprio en Kate Winslet als hoofdpersonages, is in de musical maar één hoofdpersoon: en dat is het schip RMS Titanic zelf.  Het schip is de hoofdpersoon en alle personages zijn feitelijk bijrollen die de tragische geschiedenis van het schip moeten vertellen. Tegelijkertijd gaat het ook over het standenverschil dat in de jaren ’10 van de vorige eeuw nog in grote mate bestond: de rijkste passagiers uit de eerste klasse die uiteindelijk de grootste kans kregen om als eerste een sloep te bemachtigen, de middenstanders uit de tweede klasse voor wie dat al veel lastiger was en de arbeiders/emigranten uit de derde klasse – letterlijk in de onderste laag van het schip - die werden opgesloten om te voorkomen dat ze eventueel een van de reddingssloepen zouden kunnen bereiken.

Het toneel van de schouwburg werd gebruikt voor zowel de tribune als het toneel. De tribunes waren tegen de achterwand van het toneel aan geplaatst, waardoor het publiek 180 gedraaid zat en de zaal in keek. Wanneer in het verhaal het schip vertrekt, daalt het brandscherm waardoor het publiek zich zowaar op het schip. De manteaux’s van het toneel worden gebruikt als torens en als trappen. De brug doet zijn naam eer aan om als scheepsbrug van de Titanic te dienen. De cast en creatives zorgen hierdoor dat het publiek hun fantasie kan laten gaan en het verhaal echt mee kan beleven.

De muziek van de Titanic is fantastisch en het heftige verhaal zorgt ervoor dat je als toeschouwer in eerste instantie de vreugde en later de angst en het verdriet voelt. De euforie van de passagiers, de machteloosheid van kapitein Smith, de dwang van eigenaar Jospeh Ismay om op topsnelheid te varen en het verkeerde ontwerp van Thomas Andrews en alle gevolgen van dien. 

Alles wordt door deze kleine setting nog intenser beleefd door het publiek. Dat is absoluut de verdienste van de studenten die in staat zijn om in spel en vocaal op topniveau te presteren. Samen met regisseur Paul Eenens zijn zij erin geslaagd dit verhaal indringend en gepassioneerd te vertellen en de nummers, met ondersteuning van het geweldige orkest onder leiding van Koos van den Brekel, op een prachtige en intieme manier te vertolken.

Cast:
Annabel van Casteren – Mrs. Fleet, Kate Mullins
Charlotte van der Plas – Kate McGowan
Dagmar Rijff – Alice Bean
Joost van der Aa – Kapitein Smith
Juliette Bull – Isa Straus
Mara Kers – Mrs. Etches, Kate Murphey
Melle Kunst – Joseph Ismay, Wallace Hartley
Ronald Jorritsma – Frederick Barrett
Roy Goldman – Thomas Andrews
Sake Wijers – Harold Bride

Ensemble:
Dana van der Geer, Joline Somers, Sofia Ferri, Nathalie Salek, Jary Sluijter, Vincent van Gorp, Margot Baars, Mick Westerhout en Linde Kersbergen

Orkest:
Koos van den Brekel (Piano), Judith Noordzij (Viool),Lieke Daniels (Altviool), Diederik Smulders (Cello), Len Bielars (Contrabas), Hans Raaijmakers (Percussie)

Crew
Paul Eenens – regie
Erik Vlasblom – muzikaal leider
Danielle Waijers – choreografie
Daniël Cohen – vertaling
Dennis van der Vleuten – geluid
Frank van Hengel – licht

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag