Musicalnieuws.nl

Theaterspektakel Fanfare beleeft succesvolle première

In het pittoreske Giethoorn ging woensdagavond 21 juni Theaterspektakel Fanfare in première. De muzikale voorstelling is geïnspireerd op de gelijknamige film van Bert Haanstra. Bezoekers begonnen de avond met een driegangendiner in één van de zeven deelnemende restaurants waarna zij te voet, per auto of per boot verplaatsten naar de speellocatie aan het Zuiderpad om de voorstelling te bekijken.

De muzikale voorstelling vertelt het verhaal over Valentijn die na jaren in België gewoond te hebben terug keert naar zijn geboortedorp Giethoorn. Terug naar zijn roots vanwege een brief die hij kreeg van zijn overleden opa. Een brief met daarin een missie. Een missie die zorgt voor verdeeldheid in Fanfare Kunst & Vriendschap. Een missie die veranderd in een zoektocht naar.. ja naar wat eigenlijk? Eén ding is zeker Valentijn schudt het dorp en de ingedutte fanfare flink op met zijn terugkeer. 
Theaterspektakel fanfare is een moderne voorstelling, met een flinke dosis humor maar het wekt zo nu en dan ook dat heerlijke nostalgische gevoel op. De acteurs Peter van Heeringen, Mattias van de Vijver, Wendy Briggeman, Fabian Jansen, Hilke Bierman en Christaan Koetsier spelen in een decor met bruggetjes, water, boten en een muziekkoepel die ook dienstdoet als het beroemde Café Fanfare. Het café dat net als in de film thuisbasis is voor de fanfare. Ingetogen scenes en tal van komische momenten wisselen elkaar af. O.a. Gerard Gort gespeeld door Fabian Jansen en Jannie Gort-Droog gespeeld door Hilke Bierman laten de lachspieren van het publiek flink werken. 
De muziek wordt live gespeelt door een speciaal voor het stuk samengestelde fanfare met de beste amateurmuzikanten uit de regio en een combo met professionele muzikanten. Ook is er een projectkoor dat iedere avond uit zo’n 20 mannen en vrouwen bestaat, dat zingt en figureert. Elke avond spelen kinderen uit Giethoorn en omliggende dorpen de ‘klein Aaike’ en ‘kleine Valentijn’.

Theaterspektakel Fanfare is een productie van Stichting M.O.L. (Meenthe op locatie) in opdracht van Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Zwolse theaters. Het theaterspektakel is nog 14 keer te zien tussen 22 juni en 15 juli. Tickets zijn te koop via www.theaterspektakelfanfare.nl 

Foto's Kasper Veenstra