Musicalnieuws.nl

Theater na de Dam: Soldaat van Oranje even terug in Leiden‏

Als muren konden praten dan hadden we gisteren in de Leidse Schouwburg verhalen gehoord van onderduikers, die zich in de oorlog in het theater hadden verschanst en een verzetsgroep, die op de zolder persoonsbewijzen vervalste. We haddden dan ook gehoord over de Duitse soldaten, die regelmatig in de zaal genoten van een revuevoorstelling.

De Leidse Schouwburg, de oudste schouwburg in Nederland kan ons ongetwijfeld heel veel vertellen, maar ook alle acteurs die ooit op het podium hebben gestaan kunnen dat doen. Dat laatste gebeurde gisteren toen de cast van Soldaat van Oranje – de musical de voorstelling ‘Als wij niets doen’ speelde.
 
 
Gisteravond 4 mei, de dag van dodenherdenking, werd ‘Theater na de Dam’ voor de zesde keer georganiseerd. Meer dan 60 verschillende voorstellingen werden dit jaar gespeeld in het hele land, en allen begonnen zij om 21:00 uur. En voor de tweede keer kwam de Soldaat van Oranje weer even terug in de stad waar hij studeerde en waar een deel van de musical zich afspeelt. De voorstelling ‘Als wij niets doen’ werd ook vorig jaar al gespeeld en is dit jaar, met enkele aanpassingen, uitgegroeid tot een bijzondere voorstelling die het publiek geboeid doet luisteren naar de voordrachten, dialogen en liedjes. Geen mini-musical, maar een voorstelling die ons meeneemt van de bezetting in 1940 tot en met de bevrijding in 1945. En daarbij wel heel dicht bij het verhaal van Soldaat van Oranje blijft en de motieven en drijfveren belicht van de belangrijkste personages uit de musical.
 
 
Onderdelen uit de musical zelf, aangevuld met gedichten, teksten en monologen en dialogen die speciaal voor deze voorstelling zijn geschreven. Alles mooi samengevoegd tot een samenhangend geheel. Een sleutelnummer uit de musical, ‘Als wij niets doen’, is niet alleen de naam van deze bijzondere voorstelling, maar het nummer komt ook enkele malen terug, en zelfs als ‘neurie-versie’ is het een indrukwekkend nummer.
 
 
Met ‘Als wij niets doen’ heeft de cast van Soldaat van Oranje een prachtige bijdrage geleverd aan de avond van dodenherdenking, een avond waarop zelfs de treinen om 8 uur even stil bleven staan om onze doden te herdenken. De combinatie van 4 mei, de schouwburg, Leiden en Soldaat van Oranje zorgde dit jaar voor een waardige herdenking.