Musicalnieuws.nl

Theater festival voor en door jonge makers

Ontwikkeling en creativiteit staan centraal tijdens het ‘De Leeuw Festival’, dat voor en door talentvolle jonge makers opgezet wordt. De voorstellingen, waar nog hard voor wordt gerepeteerd, zijn op 6, 7 en 8 mei te zien in Theater de Leeuw Arnhem

Het gloednieuwe De Leeuw Festival zet zich in voor de toekomst van jonge theatermakers. Met een dagelijks nieuw en divers programma worden kunstvormen zoals film, dans en (muziek)theater van vernieuwende theatermakers vertoond. Naast deze innoverende blik op theater kunt u geïnspireerd raken door de workshops van bekende namen uit het theater- en film vak, waaronder Marleen van der Loo en Jessica Zeylmaker. De Leeuw Festival verzorgt een weekend vol creativiteit en culturele ontwikkeling.

Frits Tutuarima, een van de organisators van het festival: ‘Al vanaf het begin zet Theater de Leeuw zich in voor ontwikkeling van jong talent. De kracht van ons theater is de laagdrempeligheid die wij toepassen. Iedereen moet de kans krijgen om zich creatief te ontwikkelen.’ In 2021 bestond Theater de Leeuw 5 jaar waar Frits vanaf het begin bij betrokken is geweest. De Leeuw Festival begon als een 5 jarig jubileum feest en heeft zich uitgebreid tot een groots festival waar meerdere jonge theatermakers een podium krijgen voor hun zelfgemaakte voorstellingen.

Corona heeft de cultuursector behoorlijk stilgezet afgelopen jaren, maar sinds de theaters weer open mogen bruist het van het leven in dit sfeervolle theater. Op kantoor, wat voorheen actief was als kunstatelier, wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van het festival. In de theaterzaal en oefenzaal zijn theatermakers flink aan het repeteren voor hun voorstellingen.

Een van de theatermakers van het festival is Joris Kingma. Samen met zijn beste vriend Jovan Smilda werken zij aan hun nieuwe voorstelling. De titel: ‘De voorstelling die wij altijd al wilde maken’ zegt veel over de artistieke vrijheid die zij ervaren in Theater de Leeuw. ‘Het is zo gaaf om alle ruimte en mogelijkheden te krijgen om een voorstelling te maken.’, zegt Joris.

Joris en Jovan zijn afgelopen jaar afgestudeerd aan Artez Zwolle als theatermaker. Elke maandagavond gebruiken zij Theater de Leeuw als hun theatrale speeltuin. ‘Onze voorstelling is opgebouwd rondom de thema’s opgroeien en vergeten’, vertelt Joris. ‘Bij het De Leeuw Festival krijgen jonge makers de kans om hun voorstelling, na het afstuderen, voor het eerst op een groot evenement te tonen. Deze jonge makers zijn naar mijn mening de makers van de toekomst.’

De Leeuw Festival is 6, 7 en 8 mei 2022 te bezoeken in Theater de Leeuw (Leeuwensteinplein 1, Arnhem)

Producties Musical 2.0 - 2024/2025