Musicalnieuws.nl

The Sound of Music: oprecht een tijdloze klassieker‏

Zondag 23 november ging de nieuwste versie van The Sound of Music van Albert Verlinde Entertainment in première in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Een echte reisversie deze keer, met een minder groot décor en een speciaal door Koen van Dijk ontworpen systeem voor een orkestband, ingespeeld door de philharmonie zuidnederland. Het resultaat mag er wezen: als we het al niet wisten dan bewijst deze versie dat The Sound of Music één van de grootste klassiekers is van de musicalwereld en absoluut tijdloos.

In The Sound of Music gaat de jonge novice Maria (gespeeld door Anouk Maas) op zoek naar zichzelf en een leven buiten de kloostermuren. Zij wordt aangemoedigd door Moeder Overste (Maaike Widdershoven) die ervoor zorgt dat Maria als gouvernante aan de slag kan in het gezin van Kapitein Von Trapp (Ad Knippels). Maria wint in eerste instantie de harten van de 7 kinderen Von Trapp, maar al snel daarna bezwijkt ook de heer des huizes voor haar charmes. Hun leven wordt vervolgens verstoord door de annexatie van Oostenrijk door Nazi-Duitsland. Als Von Trapp, gerespecteerd marine officier, wordt opgeroepen om in dienst te treden van de Duitse marine, besluiten hij en Maria om samen met hun kinderen Oostenrijk te ontvluchten.

Het verhaal is zo bekend, dat iedereen eigenlijk wel weet hoe het afloopt. Sterker nog: iedereen zal de film meer dan één keer hebben gezien en ook de musical wel minimaal één keer hebben bezocht. In dat licht bezien is het een absolute prestatie van cast en creatives dat alle aanwezigen tijdens de première hun enthousiasme niet onder stoelen of banken staken en met een goed humeur de zaal verlieten. Want deze versie mag zeker gezien worden.

Het décor is kleiner dan te doen gebruikelijk, doordat dit een reisversie is, maar dat vormt in geen enkel opzicht een probleem. Door de prachtige belichting en het gebruik van panelen, die in verschillende standen als grote ramen de ruimte goed invullen, ontstaat bij iedere scene een mooi beeld. Bijkomend voordeel is dat de spelers nog meer in het voetlicht staan en de kijker niet wordt afgeleid door grote decorstukken. Het zorgt ervoor dat er meer oog is voor het spel van de acteurs.

Die acteurs leveren stuk voor stuk een prima prestatie. Anouk Maas speelt Maria zoals je haar graag ziet: jong, overenthousiast en vol liefde voor de kinderen Von Trapp en hun vader. Ook vocaal laat ze geen steek vallen, de chemie tussen haar en vader en kinderen Von Trapp is duidelijk zichtbaar. Ad Knippels als Kapitein Von Trapp is de juiste man op de juiste plek. Ondanks dat hij vele voorgangers heeft gehad weet hij toch een eigen stempel op de rol te drukken, zoals het klungelige en onhandige gedrag ten opzichte van Maria als zij weer terugkeert in het gezin: “En Maria.... nieuwe rok?” Een mooie transformatie ook van strenge kapitein tot een liefdevolle man en vader. Zijn “De Muziek van de hoogste Bergen” en “Edelweiss” zijn heerlijk om naar te luisteren.

Ook heerlijk om naar te luisteren is Maaike Widdershoven. Haar “Bergen of Dalen” maakt indruk. Cindy Bell (Barones Von Schräder) en Tony Neef (Max Dettweiler) hebben wat kleinere rollen maar ook zij spelen die met verve. En dat geldt ook voor het liefdespaar Liesl (Vajèn van den Bosch) en Rolf (Martijn Vogel). In “Zestien, dadelijk Zeventien” hebben zij hun moment om samen te schitteren en dat moment pakken ze met beide handen aan. Je zou willen dat voor hen het verhaal herschreven kon worden, zodat ze ook in de tweede akte nog een moment samen kunnen schitteren.

Zonder kinderen Von Trapp tenslotte is The Sound of Music niet compleet. Tijdens de première mochten de Von Trapp Lopertjes (Sandy Vonk, Mats Hoogland, Ida Verspaandonk, Valentijn Avé, iris Verhoek en Noa Zwan) de honneurs waarnemen en dat deden ze uitstekend.

Na afloop konden we Vajèn van den Bosch en Martijn Vogel nog heel even te spreken krijgen en konden we ze feliciteren met de mooie première. We vroegen hen hoe zij de middag hadden beleefd. Martijn: “Het ging goed! Het was echt heel leuk, het publiek hielp heel erg mee.” “Dat scheelt de helft”, vult Vajèn aan, “en natuurlijk is het sowieso wel spannend. dat blijft want het is een première en de mensen in de zaal gaan er iets van vinden en je wilt het zo goed mogelijk doen. Volgens mij hebben we ons best gedaan.” “En meer kunnen we ook niet doen”, vervolgt Martijn. “Hoe vonden jullie het?”, vragen ze tenslotte tegelijk. Dat, Vajèn en Martijn, lezen jullie hierboven.

The Sound of Music is tot en met 13 mei te zien in theaters in geheel Nederland én in Antwerpen en Gent.