Musicalnieuws.nl

The Singing Factory laat wederom jongeren schitteren in If I Fall

The Singing Factory brengt regelmatig een musical uit rondom het thema jongeren. Momenteel spelen zij If I Fall in het Zuiderpershuis in Antwerpen, met een thema dat veel (moderne) jongeren raakt.

Vier jongeren bedenken een nieuwe social media-app, waarin men punten kan verdienen door opdrachten te voltooien. Al snel wordt de app een wereldwijd succes en wordt iedereen in de omgeving erbij betrokken. Totdat één van de opdrachten voor een dodelijke afloop zorgt. De bedenkers van de app staan voor morele dilemma’s op hun jonge leeftijd, iets wat uiteraard voor onderlinge spanningen zorgt.
 
Wederom is The Singing Factory erin geslaagd om een jonge cast te laten schitteren in een aangrijpend verhaal. Onder regie van Anne Mie Gils en met het script van Wanne Synnave leert de zaal een actueel thema kennen. Jongeren van nu zijn meer en meer verweven met online social media en de bijkomende prestatiedruk. ‘Fear Of Missing Out’, ook wel FOMO genoemd, zorgt ervoor dat iedereen mee wilt doen om erbij te horen. Zo ook in deze musical. Goed scoren op de app zorgt voor populariteit. Om niet langer genegeerd te worden gaan de jongeren erg ver.
 
Lars Rogiers springt met zijn zangstem met kop en schouders erboven uit. Bij zijn deelname aan de Regi Academy werd al bewezen dat zijn stem vele facetten heeft. De liedjes in ‘If I Fall’ zijn niet altijd de meest gemakkelijke om te zingen. Uptempo wordt snel afgewisseld met tragere stukken, iets wat de stem van Lars feilloos aankan. Wij hopen alleszins nog veel Lars te zien in de musicalbranche.
 
Ondanks het zware thema blijft het verhaal iets te veel aan de oppervlakte. Sommige stukken in het verhaal worden versneld of overgeslagen, waardoor de emotie van de weg naar de dood niet voldoende uit de verf komt. Het voordeel hiervan is wel dat na de pauze de focus volledig ligt op de omgang met die dood door de nabestaanden. Schuldgevoel, verdriet en ongeloof nemen de bovenhand. Als publiek achterin de zaal kan je helaas niet alles meekrijgen wat op de schermen in het decor wordt getoond. Zo missen ze belangrijke informatie over het verhaal. Dat decor is eerder minimalistisch te noemen, wat de focus volledig op het verhaal en de emoties brengt.
 
If I Fall is t/m 23 april 2023 te zien in het Zuiderpershuis in Antwerpen en is zeker een bezoek waard voor (ouders van) jongeren die op het internet ronddwalen.
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025