Musicalnieuws.nl

The Ozard of Wiz: een parel, qua vindingrijkheid

"Doe je ogen dicht. Denk aan wat je dacht toen je 9 was" de rode draad in deze betoverende voorstelling zijn je dromen van de wereld die je past. En de confrontatie met de echte wereld.

Kindervoorstellingen zijn er in soorten en maten. Grappig, simpel maar heerlijk, om over na te denken, fantasievol, vol passie, soms te dunne verhalen, soms stereotype. En  soms is er een pareltje langs met lef.

Het Maastheater maakt al heel lang prachtig kindertheater. Kenmerkend is dat meestal vanuit kinderen wordt gedacht en daar het verhaal omheen wordt gemaakt in plaats van andersom. Als je naar de ozard of wiz kijkt wordt je vanzelf 9, glij je in een bad van herkenning, van jezelf of je eigen kinderen.

Een liefdevolle ode aan jezelf mogen zijn, zonder moralistisch te worden of die boodschap vangen in veel te veel taal. Beeld, dans, zang, kostuums, licht, een hondje, dat alles vangt wat vaak niet in taal te vatten is.

Meesterlijk is het meisje dat niet met zich wil laten sollen, de jongen die verliefd is op de meester, de bange jongen en al die andere jonge acteurs die kwetsbaar en stoer de zaal meenemen in een adembenemende variatie van het verhaal van Dorothy, de tinnen vrouw de vogelverschrikker, de heksen en de Yellow Brick Road.

Een parel, qua vindingrijkheid om zo te variëren op de wizard van Oz, qua spel en dans, qua de ruimte geven aan alle kinderen in de zaal, groot en klein om de dromen van je eigen volle leven aan het licht te brengen. Een pleidooi om jezelf te mogen zijn en daarmee een appel aan een ieder die dat voor een ander verhindert.

Een voorstelling voor kinderen waar grote mensen minstens net zoveel van genieten.

Koop een kaartje en ga!

Door Elise Kant