Musicalnieuws.nl

The Full Monty is meer dan een stripact

Aanstekelijk, hysterisch, pikant en ontroerend. Met deze steekwoorden valt de Broadway musical The Full Monty het beste samen te vatten

Zes metaalarbeiders raken door de economische crisis hun baan kwijt. Geen werk meer. Geen vrouw meer. Geen toekomst meer. Dat is wat Berry (Joe Ferre), Dave (Dennis Willekens), Martin (Kick Spijkerman), Erik (David van den Tempel) en Harold (Ad Knippels) overkomt. De rekeningen stapelen zich op, de alimentatie moet worden betaald en een veeleisende echtgenote met een dure smaak moet tevreden worden gehouden. Om geld te verdienen, besluiten Berry en Dave een striptease-act te doen. Het duo enthousiasmeert Martin, Erik en Harold om mee te doen en het vijftal wordt aangevuld met Hengst (Juneoer Mers).

De stripact is onlosmakelijk verbonden aan The Full Monty, maar de musical heeft meer om het lijf dan zes mannen die full monty gaan. De Britse komediefilm The Full Monty (1997), waarop de musical is gebaseerd, was niet alleen een wereldwijd succes dankzij het grappige verhaal. Nee, de voorstelling raakt ook serieuze onderwerpen als economische crisis, vaderrechten, depressies, homoseksualiteit en zelfmoord.

De serieuze ondertoon sluimert door het stuk, maar wordt goed getimed en treffend in beeld gebracht. De zaal is muisstil als vetklep Dave ontredderd op het toilet zit. Hij wikkelt zichzelf in plastic folie om de kilo’s te lijf te gaan, maar kan de verleiding van chips niet weerstaan. Met deze scene steelt Dennis Willekens de show.

Het groepje mannen wordt bijgestaan door Pam (Julia Herfst) de ex-vrouw van Berry, Janny (Hilke Bierman) de vrouw van Dave, Vicky (Brigitte Nijman) de vrouw van Harold en Janet (Brigitte Heitzer) de pianiste die de mannen bijstaat in hun stripact. De vrouwen brengen stuk voor stuk een flinke dosis humor in de musical. Met haar extra vet aangezet Limburgs accent neemt Brigitte Heitzer de sterkste bijrol voor haar rekening. Als een goede tweede krijgt ook Hilke Bierman fors wat lachers op de hand.

Het plezier op het podium, de zelfspot van het script en het aanstekelijke nummer ‘Laat je gaan’ zorgen ervoor dat je na afloop met een glimlach en rode wangetjes op je gezicht al swingend de zaal uitkomt.

Kijk HIER voor de speellijst van deze 5 sterren voorstelling en mis hem niet!

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025