Musicalnieuws.nl

The Elephant Man tot leven gebracht door Loge10

Afgelopen donderdag 3 maart vond de première plaats van het toneelstuk The Elephant Man in het Fakkelteater in Antwerpen.

Gebaseerd op het leven van John Merrick (gespeeld door Aron Wade), vertelt The Elephant Man het verhaal over een 19e eeuwse man die dankzij zijn mismaakte uiterlijk de ster is van een freakshow. Hij wordt daar per toeval ontdekt door de Londense arts Frederick Treves (Peter Van de Velde). Merrick heeft over zijn hele lichaam zware verminkingen en moet in het dagelijks leven altijd een lange jas en hoed dragen om zijn uiterlijk te verbergen. Wanneer Treves ontdekt hoe Merrick door zijn kermisbaas wordt behandeld, staat hij erop dat Merrick in het London Hospital blijft. Terwijl iedereen ervan overtuigd is dat John ‘The Elephant Man’ Merrick achterlijk en zwakzinnig is, ontdekt Treves dat achter zijn monsterlijk uiterlijk een intelligent en gevoelig persoon schuilgaat.

Aron Wade zet een bijzondere vertolking neer van de monsterlijk verminkte Merrick. Ondanks dat het ontbreekt aan de grime om daadwerkelijk op hem te lijken, speelt hij zijn spel zeer overtuigend en geloofwaardig. Een knappe prestatie! Peter Van de Velde zet een betrokken en rechtvaardige Treves neer. Het geheel wordt aangevuld door een prima cast maar juist de performance van de twee hoofdrolspelers maakt dat deze uitvoering van The Elephant Man je diep raakt.

Nog tot en met 3 april te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen

Door: Ed Zwanenvelt