Musicalnieuws.nl

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time: spectaculair ontroerend!

Een jaar geleden trakteerde het Koninklijk Theater Carré ons op een Broadway musical, Pippin, die voor de gelegenheid met cast, crew en alles wat er bij een theatervoorstelling komt kijken de oversteek vanuit Amerika naar Nederland maakte. Ons werd toen de belofte gedaan dat “Broadway aan de Amstel” regelmatig zou terugkeren. Anderhalf jaar later is het dan eindelijk zo ver met het veel geprezen en bekroonde (o.a. 7 Laurence Olivier Awards en 5 Tony Awards) toneelstuk The Curious Incident of the Dog in the Night-Time.

Het verhaal van “The Curious Incident” is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2003 van Mark Haddon en vertelt het verhaal van de 15-jarige Christopher John Francis Boone. Christopher is een wiskundig genie. In het dagelijks leven heeft hij echter moeite met het verwerken van alle prikkels en impulsen om hem heen, raakt hij ontregeld door elk fysiek contact en wantrouwt mensen die hij niet kent. Hij woont bij zijn vader, zijn moeder, zo heeft zijn vader hem verteld, is enkele jaren daarvoor overleden. Het verhaal begint als Christopher de hond van de buurvrouw dood aantreft met een hooivork in zijn lijf.
 
Christopher, die in eerste instantie zelf wordt beschuldigd van de moord, besluit daarna op onderzoek uit te gaan om er achter te komen wie de hond heeft gedood. Dat onderzoek leidt inderdaad tot de dader, maar hij doet ook een schokkende ontdekking. De dader van de moord op de hond blijkt zijn vader te zijn en dat doet Christopher besluiten om weg te lopen en hij gaat naar Londen.
 
De rol van Christopher wordt gespeeld door Joshua Jenkins, die deze rol ook al speelde tijdens de net afgesloten UK tour. Hij levert daarmee een indrukwekkend visitekaartje af. Bijna gedurende de gehele voorstelling is hij de spil van alle actie en moet hij voordurend schakelen van de ene na de andere emotie. Hij doet het met verve en maakt indruk. Overige hoofdrollen zijn er voor Julie Hale (Siobhan, de verteller en Christophers lerares), David Michaels (vader Ed) en Emma Beattie (moeder Judy), die – net als de overige ensemble leden – het hoge niveau halen dat we van een Westend voorstelling zijn gewend.
 
Het speelveld wordt begrensd door drie hoge LED muren die, met name in de tweede akte, het spel op spectaculaire wijze ondersteunen, in combinatie met de uiterst effectieve belichting. Met name de scene in de Londense metro ziet er op deze wijze prachtig en indrukwekkend uit. Maar ook de inkijkjes in het hoofd van Christopher met een ware eruptie aan cijfers op de wanden zien er prachtig uit.
 
Deze special effects zijn prachtig maar leiden niet af van waar het werkelijk over gaat. Het verhaal van de 15-jarige Christopher, wiskunde genie en een beetje anders dan andere kinderen. Een jongen die een avontuur beleeft waarbij hij boven zichzelf uitstijgt en het publiek door zijn ogen zich kan verwonderen over voor ons alledaagse dingen, zoals naar het toilet gaan in de trein. Of gewoon: met de trein reizen.
 
The Curious Incident of the Dog in the Night-Time is nog tot en met 1 oktober te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025