Musicalnieuws.nl

The cinemusic experience: daar droom je nog dagen over na

Filmbeelden met live muziek van een orkest met 36 muzikanten, hoe zou dat zijn? Een uitverkochte zaal in de schouwburg van Velsen was ontzettend nieuwsgierig hoe dit zou uitpakken. Let je dan vooral op de film of op het orkest? Is het dan een stukje uit de film met de bijpassende muziek voor dat stukje? Of zit het anders? En wat ga René Mioch doen, filmkenner bij uitstek, die alles bij elkaar praat. Is dat leuk?

Daar is maar één antwoord op: Het is echt fantastisch!  Vanaf het moment dat je binnenkomt totdat je op vleugels weer naar huis gaat. Het is een onderdompeling in de mooiste beelden en prachtigste filmmuziek.
 
John van der Sluijs (producent) en Ruud Luttikhuizen (pianist)  bedachten in 2019 hoe leuk het zou zijn om een voorstelling te maken met filmmuziek uitgevoerd door een goed orkest. En sindsdien is het plan alleen maar organisch gegroeid. Was de eerste tournee nog met een kleine orkest en alleen in Noord Holland, nu trekt het het hele land door met een veel groter orkest.  Wat zijn de verdere dromen?  vroeg ik na afloop aan Paul van der Veer (producent). Zijn ogen gaan glimmen als hij zegt : “Met een koor erbij en dan langs alle hoofdsteden van Nederland trekken”.   Goed plan, doen!
 
Wat maakt dit zo leuk? Allereerst het orkest. Beroepsmusici uit oa het Metropole orkest en bijna afgestudeerden studenten van het conservatorium van Utrecht. Die zijn gewoon echt heel goed. Soms vergeet je door dat je zit te kijken dat ze er zijn. Dat het allemaal live is. Zo goed klopt het. Daarnaast wat ze hebben gedaan met de pakweg 20 films die aan bod komen.  De films zijn als het ware samengevat op de melodie van een van de stukken van de film. Door middel van een heel ingewikkeld knip en plak werk, omdat de kleur van de muziek moet passen bij het fragment dat getoond wordt, komt beeld en geluid dat op een nieuwe wijze, die naadloos klopt en rechtdoet aan de film, bij elkaar.  Dat is niet alleen in de montage een enorme klus, ook voor het orkest en met name de dirigent (Henk Ummels).  Dirigenten houden ervan om hun gevoel in de uit te voeren muziek te leggen. Ze hebben ook de vrijheid om door middel van vertragen of versnellen de muziek een eigen klank te geven. In een productie als deze kan dat niet. De muziek is precies pas, en je kunt bijvoorbeeld niet ergens opeens vertragen omdat je dan het risico loopt dat de violen nog romantisch zwijmelen terwijl het beeld al toe is aan de slechterik die gaat toeslaan.  Het is razend knap dat de hele avond muziek en film precies in de elkaars pas lopen.

Als toeschouwer word je vanaf de eerste seconde meegesleurd. En het maakt niet uit of je nu alle films al een keer gezien hebt of niet, het klopt en het zit natuurlijk in elkaar.  Je wordt meegesleurd door Harry Potter, kan meezwijmelen met the Holiday, griezelen met Games of Thrones, lachen met Charlie Chaplin en emotioneel geraakt worden door Schindlers list. De spanningsboog klopt, geen saaie momenten, maar gelukkig wel, door de onderhoudende en lichte verhalen vol filmweetjes  van Mioch, even tijd om tussendoor adem te halen. Je krijgt, zo horen we echt van alle kanten, heel erg zin om die films allemaal weer te gaan bekijken.
Na zoveel moois kun je alleen maar heel blij en op vleugeltjes naar buiten gaan. De melodieën en beelden blijven nog lang in je hoofd en daar word je ongekend vrolijk van.

Houd je van film? Dan móet je hierheen. Heb je behoefte aan een echte avond uit? Onmiddellijk boeken. Heb je behoefte aan even ontsnappen, of een vrolijke oppepper, bel of app en vriend (jong of oud, het is leuk voor iedereen!)  en regel de kaartjes.  Dit is gewoon betoverend fijn en met  zoveel liefde voor film en muziek in elkaar gezet. Dat voel je. Dat is echt genieten.
 
Nog te zien tot 11 mei. Zie www.cinemusic.nl
 
En oh ja, ook een leuk weetje. Er worden minstens 8000 bomen gepland om de ecologische voetafdruk van deze productie te verminderen.

Door Elise Kant
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025