Musicalnieuws.nl

The Bodyguard is ultiem vermaak

De filmversie van The Bodyuard is sinds zijn release in 1992 uitgegroeid tot een echte cult-hit. Niet zo gek dus dat er nu een musical-variant is terug te vinden in de theaters. De hits van Whitney Houston en het eenvoudig te volgen romantische en spannende verhaal vormen een combinatie die zomaar vele bezoekers naar het theater zouden kunnen trekken. Dit lijkt een vrijwel zekere toekomst voor de productie die nu in het Beatrixtheater in Utrecht staat. Zo was de voorstelling die Musicalnieuws op donderdag 15 oktober bezocht stijf uitverkocht.

Het verhaal van The Bodyguard is alom bekend: Frank Farmer, een ex secret service agent, wordt als bodyguard voor superster Rachel Marron ingehuurd. Een onbekende en zeer gevaarlijke stalker heeft zijn zinnen op Rachel gezet, iets waar Frank haar met veel pijn en moeite tegen moet beschermen. Daarnaast bloeit er van alle kanten wat liefde op, wat natuurlijk voor grote complicaties zorgt. Dit alles zorgt voor een zeer simplistisch plot, maar laat dat je niet afschrikken. Want dat het verhaal niet heel moeilijk is maakt eigenlijk niet uit, want de songs van Whitney Houston maken dat meer dan goed. De manier waarop ze zijn verwerkt in het plot is uitstekend, waardoor ook het publiek maximaal plezier uit de nummers weet te halen. Daarnaast is de gehele cast heerlijk om naar te kijken; het is duidelijk dat er hard is gewerkt om een mooie voorstelling neer te zetten.
 
The Bodyguard valt of staat feitelijk bij de dame die de rol van Rachel Marron vertolkt. In deze productie valt de zware taak op de schouders van Romy Monteiro en haar alternate April Darby. Tijdens de voorstelling die wij zagen betrad Romy Monteiro het podium. Het niet eenvoudig om rol te vertolken, waarbij de vocale kwaliteiten van Whitney Houston vereist zijn, maar Monteiro doet het met verve. In het bezit van een prachtige stem weet ze meer dan eens te ontroeren en te verwonderen.
 
Het is heerlijk dat er in Nederland nog dit soort talenten te ontdekken zijn. Dat het acteerwerk af en toe nog wat stijfjes is mag daar niks aan af doen. De substantie van het verhaal is vrij minimaal waardoor het niet een groot probleem is als de dialogen niet altijd even overtuigend worden gebracht. Bijzonder aan de avond waarbij Musicalnieuws present was is het feit dat de voorstelling vlak voor het einde werd stilgelegd. Na een onderbreking werd duidelijk gemaakt dat Romy Monteiro door een val backstage niet meer in staat was om de show voort te zetten. Dit betekende dat Samantha Klots haar debuut mocht maken als Rachel, ondanks dat zij nog geen volledige doorloop achter de rug had. Het was dan ook begrijpelijk dat de zenuwen even te horen waren tijdens One Moment in Time, maar deze konden evengoed uitgelegd worden als emotie, in deze emotionele scene. Samantha sloeg zich er krachtig doorheen en leverde een prachtig laatste kwartier af. Daarnaast bleek ze ook op dramaturgisch gebied goed haar mannetje te staan.
 
Naast Romy Monteiro die uitblinkt op vocaal gebied is er nog Patrick Martens, die als Sy Spector voor de leukste speltechnische aspecten van de avond weet te zorgen. Wat een heerlijk stereotype nare nicht weet hij te creëeren zonder dat het overdone is. Elk moment dat hij op het toneel staat maakt hij de juiste keuzes en weet hij de lachters op zijn hand te krijgen. Bewonderingswaardig voor iemand met geringe toneel-ervaring. Erg leuk is ook om te zien hoe hij met de kleine Fletcher omgaat. Verder is ook Carolina Dijkhuizen uitstekend in de noodlottige rol van Nicki Marron. Het is prettig om haar vocalen weer terug te horen in het theater. Eigenlijk zijn er geen tegenvallers in de cast; Dave Mantel als Frank Farmer weet te charmeren en met name het ensemble presteert op hoog niveau.
 
Als je op zoek bent naar een avondje puur plezier dan is The Bodyguard precies waar je moet wezen. Het enthousiasme in het publiek tijdens de voorstelling die wij bezochten was dan ook groot. Er werd geklapt, gejuicht, gejoeld en mee-genuriet. Als een voorstelling een theater vult en het publiek zoveel plezier bezorgt dan kan er eigenlijk alleen maar iets positiefs over worden gezegd: The Bodyguard is ultiem vermaak dankzij de prachtige nummers en de even zo mooie vertolkingen. Tijd voor een bezoek aan het Beatrix-theater!
 
Door Lina Knol
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025