Musicalnieuws.nl

The ANALOGUES: "Dichter bij The Beatles kun je niet komen"

Dit voorjaar keren The Analogues terug naar het podium met hun meest recente theatershow ‘Let it be: ABBEY ROAD’. Nadat de uitgebreide tour door Nederland, Duitsland en België in 2020 abrupt werd onderbroken, kan het publiek op nu alsnog genieten van de volledige uitvoering van het legendarische laatste Beatles album Abbey Road, aangevuld met de mooiste nummers van Let it be. Op zaterdag 7 mei 2022 in het Kursaal.

 
Nooit door The Beatles gebracht  The Analogues tourden de afgelopen jaren langs uitverkochte zalen in binnen- en buitenland met integrale vertolkingen van de Beatles’ ‘studio albums’. De muziek van deze albums die The Beatles na 1966 maakten is door de band zelf nooit op het podium uitgevoerd. The Analogues doen dat wel, van de eerste tot de laatste noot analoog en authentiek, compleet met strijkers en blazers en alle vintage instrumenten die The Beatles, 50 jaar geleden, bij de opnames gebruikten. Na Magical Mystery Tour, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band en The White album staan nu Let it be en Abbey Road op het programma. Abbey Road was het laatste album waarvoor The Beatles gezamenlijk de studio in gingen, een allerlaatste krachtenbundeling met een absoluut meesterwerk tot gevolg en zal daarom integraal worden vertolkt, aangevuld met de mooiste nummers van Let it be. En The Analogues kennende zullen ze in deze show zeker ook ruimte maken om verschillende andere albums te ‘bezoeken’.
The Analogues aan het woord Bart van Poppel (bassist en musical director) en Fred Gehring (drummer en initiator) over Let it be: ABBEY ROAD.   Let It Be: ABBEY ROAD? Hebben de Beatles-archeologen van The Analogues in hun ondoorgrondelijke wijsheid besloten om de laatste twee albums te verenigen in één concert?   Bart van Poppel: “We hebben de laatste jaren chronologisch het latere werk van The Beatles aangepakt. Na The White Album was de vraag: wat nu? Let It Be kwam weliswaar als laatste uit, maar Abbey Road werd als laatste opgenomen”. Fred Gehring: “The White Album was een vijf maanden durende ‘zware bevalling’, met de nodige spanningen en onrust. Maar wel met resultaat: een fenomenaal dubbelabum. Je zou zeggen – voorlopig even genoeg. Toch gingen The Beatles zes weken later, in januari 1969, alweer de studio in voor het volgende project. Het werd een moeizame maand; de opnames verdwenen in de la en het einde van The Beatles leek nabij. Maar een paar maanden later vonden ze, bijna miraculeus, de kracht en inspiratie om samen met de teruggekeerde George Martin nog één maal als collectief te excelleren – en hoe! Het absolute meesterwerk Abbey Road was het gevolg. Bijna een jaar later kwamen die eerdere opnames alsnog van de plank onder de titel Let It Bemaar toen was de band dus al uit elkaar gevallen. Dus zeg jij het maar: wat is het laatste album?”   Van Poppel: “Abbey Road natuurlijk. Dat was hun laatste productie. En Abbey Road is natuurlijk een echt coherent album dat integraal moet worden gebracht. The Beatles op hun best. Een geweldig hoogtepunt.”   Gehring: “Maar op Let It Be staan toch ook wel een aantal fantastische nummers. Die verdienen het zonder meer om meegenomen te worden in deze show. En waarschijnlijk heeft het zo moeten zijn – moesten ze door die chaotische Let It Be sessies om de voedingsbodem te creeren voor het maken van Abbey Road.”   Van Poppel: “Precies. Let It Be: ABBEY ROAD dus.”
Live in Kursaal Oostende Het Nederlands vijftal houdt op 7 mei 2022 halt in Kursaal Oostende. Na een uitverkochte concert in 2019, keren ze terug naar het legendarische concertgebouw gelgen aan onze eigen Belgische kust. Wie er bij wil zijn moet snel zijn, want de tickets vliegen vlotjes de deur uit. Tickets en info: www.kursaaloostende.be/nl/theanalogues

Producties Musical 2.0 - 2024/2025