Musicalnieuws.nl

Terug het klooster in met Nonsens

De afgelopen seizoenen hebben veel nonnen de overstap naar het theater gemaakt. Musicals als The Sound of Music en Sister Act hadden een hoog ‘nonnen-gehalte’. Dat is ook het geval bij één van de vier producties van het komende seizoen van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment: Nonsens. In Nonsens ontdekken vijf zusters dat hun kok per ongeluk alle andere nonnen heeft vergiftigd met haar bedorven vissoep. Om alle overleden nonnen een waardige begrafenis te kunnen bieden besluiten ze geld in te zamelen door het geven van een benefiet voorstelling. De zaal van het plaatselijk parochiehuis, waar op dat moment ook aan een schoolproductie van de musical Grease wordt gewerkt, wordt gehuurd en een avond met zang, dans, een publieksquiz en vele komische verrassingen ligt in het verschiet.

Met klinkende kwalificaties als de op één na langst opgevoerde Off-Broadway show (3.672 voorstellingen), een looptijd van 10 jaar in Londen en 8.000 verschillende producties wereldwijd en in 26 verschillende talen was het hoog tijd om deze productie naar Nederland te halen. In een vertaling en bewerking van Jeremy Baker en regie van Paul van Ewijk zullen Marjolein Touw, Mariska van Kolck, Wieneke Remmers, Brigitte Heitzer en Renée van Wegberg vanaf januari 2016 in de Nederlandse theaters te zien zijn.
 
Tijdens de seizoenspresentatie van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment gaven de vijf nonnen al een klein voorproefje waarbij meteen opviel wat een sterke cast deze musical gestalte gaat geven en de onderlinge chemie die nu al duidelijk aanwezig was. Na afloop van de presentatie sprak MusicalNieuws met Mariska van Kolck, die de rol van Zuster Humbert op zich zal nemen. “Voor dit soort perspresentaties heb je altijd maar heel weinig tijd, het is even snel bij elkaar komen om dit te laten zien,” begint ze. “Het ging op sommige momenten misschien niet zoals het zal moeten, want je hebt zo weinig tijd, maar je merkt wel meteen waar het stuk naartoe gaat en hoe de sfeer zal zijn. En dat wil je natuurlijk ook overdragen. En dan merk je dat wij met zijn vijven allemaal musicalartiesten zijn die al zo veel hebben gedaan en hebben geleerd en ondernomen en ook zo veel durven en dat zal een ijzerstrke voorstelling maken. Het is natuurlijk maar een dun verhaal en Nonsens zal het moeten hebben van onze eigen inbreng en interpretatie.”
 
“We zitten ook allemaal lekker in ons vel,” gaat ze verder. “We hebben allemaal onze credits al gehaald en we doen dit echt omdat wij dit leuk vinden en van het vak houden. Er is geen strijd, nijd of jaloezie, we zijn vijf dolle vrouwen die hun vak verstaan en samen deze gekke benefiet gaan organiseren. Toen ik hoorde dat wij vijven dit zouden gaan doen had ik er meteen erg veel zin in.”
 
Over Nonsens zegt ze ons het volgende: “Het is een dun verhaaltje, je moet zelf heel erg de grap erin proberen te leggen. Maar iets wordt alleen maar grappig als je het heel serieus neemt. Als wij om onszelf gaan lachen dan wordt het slapstick. Dus wij moeten een waardige begrafenis zien te regelen. En dat moet je dus serieus nemen, wij moeten geld zien in te zamelen. In de repetitie periode zullen we allemaal heel veel geven en dan is het zaak om te kijken wat leuk is en wat niet en wat er uiteindelijk overblijft.”
 
Nonsens zal van 12 januari 2016 tot en met 3 mei 2016 in de Nederlandse theaters te zien zijn, de première zal plaatsvinden in het Oude Luxor Theater in Rotterdam op 25 januari.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025