Musicalnieuws.nl

Symfonieorkest Vlaanderen neemt muziek op voor Daens

Deze week wordt in Mol de muziek opgenomen voor de nieuwste creatie van Studio 100, de musical Daens. Naast de opnames voor de cd, wordt ook gewerkt aan de muziek die tijdens de musical zelf te horen zal zijn. Anders dan 11 jaar geleden, toen Daens voor het eerst werd opgevoerd, werkt studio 100 nu samen met het Symfonieorkest Vlaanderen. Meer dan 60 muzikanten geven het beste van zichzelf onder leiding van Dirk Brossé.

Dirk Brossé componeerde de muziek helemaal opnieuw. Hij vergelijkt het zelf met het aankleden van een personage: de basis van de muziek, de melodie, het ritme en de akkoorden bleven hetzelfde maar de klankkleur krijgt een hele nieuwe dimensie. Het grote aantal muzikanten staat hem toe om veel meer emoties uit de muziek te halen; heel fijne momenten met soms maar 2 of 3 instrumenten worden afgewisseld explosieve klankstofwolken.

Jelle Cleymans en Free Souffriau waren aanwezig bij de opnames, zij kruipen opnieuw in hun rol van toen. Voor Cleymans voelt het als het ophalen van een heel fijne herinnering waar het stof vanaf wordt geblazen. Toch belooft de musical ook meer te worden dan enkel die herinnering. Niet enkel de muziek werd aangepakt, ook de twee acteurs hebben 10 jaar meer ervaring op de teller staan en krijgen versterking van grote namen als Peter Van De Velde en Jo De Meyere. Bovendien zal Daens opgevoerd worden in het Studio 100 Pop-Up Theater, waar ook '40-45' vele toeschouwers mocht ontvangen. Er zal opnieuw gewerkt worden met rijdende tribunes die je de kans geven om het verhaal echt binnen te treden en met koptelefoons die de geluidsbeleving als een cocon rond de toeschouwer brengen. Jelle Cleymans: “De wijdsheid van de zaal zal ook de wijdsheid van het stuk dienen. Het koude, kille verhaal kan in die grote speelvlakte goed tot zijn recht komen.”

Wie het resultaat van de indrukwekkende muzikanten wil horen en zich graag laat onderdompelen in het leven van de negentiende eeuw, kan vanaf 21 februari 2020 terecht in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs

Door: Marjolein Schabregs

Producties Musical 2.0 - 2024/2025