Musicalnieuws.nl

Swingend de zaal uit bij de musical Grease

De musical Grease is een fenomeen. Het is een van de langstlopende musicals ooit op Broadway en werd in ons land een begrip door de film Grease, die 45 jaar geleden met veel succes in de bioscopen draaide. De vierde musical versie binnen 25 jaar beloofde een nieuwe frisse versie te worden.

Toen de zaal al bijna vol was, klonk er een harde knal en het toneel werd zwart. Producent Albert Verlinde kwam het publiek op de hoogte houden en verzocht iedereen geduld te hebben, want de stoppenkast was doorgeslagen, maar er werd hard aan gewerkt. Het duurde iets meer dan drie kwartier voordat het grootste gedeelte van het probleem opgelost was en de show doorgang kon vinden.
Al die tijd stond de grotendeels jonge cast te wachten om te mogen spelen. Hierdoor verdient de cast al gelijk alle respect, want dat is toch vreselijk als zoiets gebeurt met de première?! Hoe hou je de concentratie en de energie vast? Toch lukte het de 24 castleden en het live orkest om gelijk te knallen!
 
Grease vertelt het verhaal over de tieners Danny en Sandy die na een wervelende zomerromance onverwachts worden herenigd wanneer Sandy voor haar laatste schooljaar naar Rydell High overstapt. Danny blijkt al snel niet de lieve jongen van tijdens de zomer te zijn, maar een lid van de T-Birds die vooral stoer wil overkomen op zijn vrienden. De brave Sandy probeert te veranderen en sluit zich aan bij de Pink Ladies. Een danswedstrijd moet de twee geliefden weer samen brengen, maar voor hoe lang? Overleven ze de beproevingen van het tienerleven en vinden ze opnieuw de ware liefde?
 
Hoewel het fenomeen aan alle kanten een klassiek beeld kent, vetkuiven, petticoats en zwarte leren jasjes, wordt in deze versie dat beeld losgelaten. De kostuums, pruiken en decor zijn allemaal minder uitbundig dan in de vorige versies. De blokken die als stoelen en tafels dienen geven het een wat armoedig beeld. Ook de twee trappen die veel heen en weer worden gesleept zijn functioneel maar niet erg oogstrelend.
 
Danique Graanoogst als Sandy en Tristan van der Lingen als Danny hebben hard voor hun plek in de show moeten vechten. Daarom is het wel erg jammer dat ze beiden niet volledig weten te overtuigen in de show zelf. Danique zingt alles prachtig, maar komt in haar spel net iets te kort en Tristan speelt goed, maar heeft tijdens de première een aantal kleine vocale slippertjes. Na het programma ‘op zoek naar’ was de lat misschien toch iets te hoog.gelegd.
 
William Spaaij als Vince Fontain/Teen Angel zingt fantastisch en ook qua spel is hij erg sterk. Wel speelt hij Vince Fontain op een wat arrogante wijze. Marjolein Touw als Miss Lynch is erg grappig. Geweldige komische timing en ze heeft samen met Luuk Haaze als Eugene de lachers op de hand.
Esmée Dekker en Jonathan Vroege als Rizzo en Kenickie zijn beide erg sterk in hun rollen. Samen met Gino Korsèl zijn zij wel de uitblinkers van de voorstelling. 
 
Deze versie van Grease beloofde een vernieuwende frisse versie te worden. Na wat schuiven met scenes en verandering van teksten, is wat overbleef toch niet helemaal wat we verwachtte.
Het ensemble is enorm energiek en erg getalenteerd. Zo erg dat ze sommige hoofdrolspelers overschaduwen. De choreografieën van Daan Wijnands worden goed uitgevoerd.
 
Misschien zijn we wel erg kritisch, want voor de liefhebbers van Grease is de show gewoon genieten en iedereen verlaat swingend de zaal. Grease toert nog tot oktober 2023 door heel het land en is het zeker een vermakelijke show voor iedereen!

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025