Musicalnieuws.nl

Sweet Charity van Amsterdam Musical en Stichting Rumoer is een schot in de roos‏

5 Tony Awards won de musical Sweet Charity in zijn totaal. Een leuke, vrolijke musical met prachtige muziek van Cy Coleman (met een hit als “Big Spender”) en de karakteristieke choreografieën van Bob Fosse, die de originele versie uit 1966 ook regisseerde. Toch is het al tien jaar geleden dat Sweet Charity voor het laatst in Nederland was te zien, met in de hoofdrol Lone van Roosendaal.

Een hele interessante keus dus van Amsterdam Musical en Stichting Rumoer om deze musical, na Cabaret in maart van dit jaar, op te voeren. Daarmee hebben zij de primeur binnen de amateur musical wereld. Vrijdag 22 april vond in de Amsterdamse Doelenzaal de première plaats.
 
In Sweet Charity draait het om de nachtclubdanseres Charity Hope Valentine (gespeeld door Leonie de Ruijter) die op zoek is naar de ware liefde. Ondanks diverse teleurstellingen blijft ze optimistisch en staat ze onbevangen (onder het motto ‘troefie treffie toeval’) in het leven. Nadat haar vriendje Charlie haar letterlijk in het water dumpt en meteen maar haar tas steelt loopt ze op straat de bekende Italiaanse filmacteur Vittorio Vidal (Gerrit-jan van den Broek) tegen het lijf, met wie ze de Pompeii Club bezoekt en daarna met hem meegaat naar zijn huis, om uiteindelijk in zijn kledingkast te belanden.
 
Na Vittorio Vidal komt ze vast te zitten in een lift met Oscar Lindquist (Ferry Harderwijk). Ook nadat ze uit de lift zijn gekomen blijven Charity en Oscar elkaar zien en ondanks dat hij haar alleen op haar mondhoeken kust vraagt hij haar wel ten huwelijk. De eerste keer dat een danseres uit de Fandango Ballroom gaat trouwen met een nette man en haar vertrek uit de club is dan ook aanleiding voor een surprise party. Uiteindelijk blijkt Oscar toch ook niet de ware en moet hij Charity opbiechten dat haar verleden hem te veel dwars zit om te kunnen trouwen. Charity is daarmee weer terug bij af, maar blijft de onverbeterlijke optimist. Aan het eind van de voorstelling mag het publiek er dan ook alle vertrouwen in hebben dat het uiteindelijk wel goed gaat komen met Charity.
 
Sweet Charity is de eerste productie van Amsterdam Musical en Stichting Rumoer die geregisseerd wordt door Panda van Proosdij. Zij mocht in 2014 de Amateur Musical Award voor beste regie (Urinetown, Musicalvereniging Sempre Sereno) in ontvangst nemen en de samenwerking tussen haar en Amsterdam Musical schept dan ook verwachtingen. Die worden volledig waargemaakt. Sweet Charity ontroert, is innemend, vol humor en ziet er prachtig uit. Het vernuftige gebruik van slechts een klein aantal (soms verrassende) décorstukken (Rick van der Werff, Inge Bouw en Martin Bouman) zorgt ervoor dat de kijker zich volledig kan concentreren op het verhaal. De kleding (Jacqueline Jansen) en kap en grime maken het beeld compleet.
 
Het verhaal wordt vol humor en (zelf)spot verteld, waarbij spelers op sommige momenten zelfs op het toneel als toeschouwer fungeren en via non verbaal spel de situatie relativeren. Dat gebeurt in de tweede akte bijvoorbeeld in de scène waarin Oscar aan Charity vertelt dat hij niet met haar kan trouwen. Een zware scène die op deze wijze toch met humor (en snoep) wordt gebracht. Ook de scène waarin Charity aan Oscar opbiecht dat zij een nachtclubdanseres is wordt versterkt door humor. De choreografie (niet geheel onbelangrijk in een “Fosse-musical”) ziet er prachtig uit, met name in de nummers "Rich Man's Frug", "The Rhythm Of Life" en “I’m a Brass Band”, waarin zelfs wordt getapt. Fosse-elementen zijn daarin duidelijk terug te zien. Wat verder opvalt is het goede spel van de gehele 21-koppige cast.
 
Leonie de Ruijter, die met de rol van Charity haar eerste hoofdrol speelt, verdient een groot compliment voor haar vertolking. Ze neemt het publiek vanaf het eerste moment voor zich in met haar ontwapenende spel en glimlach die niet stuk te krijgen is. Uitstekend verzorgd spel, prima zang en dans maken dat je met plezier naar haar kijkt en met haar meeleeft. Haar beide tegenspelers, Gerrit-Jan van den Broek en Ferry Harderwijk geven haar goed tegenspel, waarbij Harderwijk ook opvalt door zijn mooie zangstem. Niels van der Linden als leider van de “doe-wat-je-voelt Kerk” en ‘stoelenaangever’ heeft de lachers op zijn hand met zijn spel.
 
Met de muzikale ondersteuning van het swingende Grand Circle Orchestra onder leiding van Gerbrand van Kolck wordt Sweet Charity van Amsterdam Musical en Stichting Rumoer een avond genieten op hoog niveau. Heerlijk om na zoveel jaar deze musical weer terug te zien.
 
Op zondag 24 april is Sweet Charity nog tweemaal te zien in de Doelenzaal in Amsterdam, al zullen er waarschijnlijk nog maar een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar zijn. Meer informatie kun je vinden op www.amsterdammusical.nl
 
De cast van Sweet Charity bestaat verder uit Alex Douma, Marjolein Klare, Paul Geurts, Barbara van Essen, Irma Wagenaar, Willeke Ngobese, Pepijn van Egmond, Amber van Schagen-Payein, Kim Baas, Gigi van der Ree, Koen Monhemius, Jaap van Berkel, Laura Heerema, Laura Samwel, Tzoe-Inn Chiam, Stefanie Wulffraat-Knipscheer en Moniek Kötter.
 


Producties Musical 2.0 - 2024/2025