Musicalnieuws.nl

Superlatieven tekort voor de nieuwe Aïda

Deze populaire musical met de prachtige muziek geschreven door Elton John en Tim Rice ging op 23 april als nieuwe versie in première in het Circustheater in Scheveningen en MusicalNieuws was erbij.

Elke musical liefhebber kent de musical Aïda en mensen die oud genoeg zijn hebben ook mogen genieten van de vorige versie, die van 2001 tot 2003 speelde in hetzelfde theater. Het theater is hetzelfde, maar deze Aïda is niet helemaal hetzelfde; want deze versie is moderner en ook de muziek is aangepast.

Het verhaal
AIDA vertelt het liefdesverhaal van Aida en Radames en speelt zich af in Egypte, in de tijd dat het land in oorlog is met Nubië. Wanneer de Nubische krijgster Aida afdwaalt van het slagveld, ontmoet zij de Egyptische legerkapitein Radames. Aida wordt gered door de Nubische koningin, de kandake. Als Aida uiteindelijk toch gevangen wordt genomen, ontdekt Radames dat zij de Nubische prinses is. Hij spaart haar leven door haar als bediende te schenken aan zijn verloofde Amneris, de prinses van Egypte. Te midden van de spanningen tussen de nationaliteiten ontstaat er ook een beladen driehoeksverhouding tussen Radames, Amneris en Aida. De farao heeft een huwelijk tussen Radames en Amneris aangekondigd, maar Aida en Radames worden verliefd op elkaar. Terwijl Aida verscheurd wordt door een innerlijke tweestrijd; haar liefde voor Radames wordt gezien als een verraad van haar eigen land en volk.

Gaia Aikman is Aïda en wow wat is deze vrouw echt niet van deze wereld, zo geweldig! Vanaf de eerste tot en met de laatste noot pakt ze iedereen in en krijgt zelfs na haar solo halverwege de eerste akte een z.g. open doekje! Haar spel in innemend en je leeft gelijk met haar mee en haar zang… WOW iets anders kunnen we er niet van zeggen. April Darby speelt de rol van Amneris en ook April is net zo’n powerhouse als Gaia, ook deze dame weet ons te raken met haar zang en spel en je voelt het medeleven door de zaal als duidelijk wordt dat Radames meer van Aïda houdt dan van haar.
Knappe Naidijim Severina speelt naast deze twee fantastische dames de mannelijke hoofdrol en dat doet hij met verve. Vooral het “Te ver gegaan” aan het begin van de tweede akte is zowel vocaal als visueel zeker een van de hoogtepunten van de voorstelling.
Innemende Qshans Thode geeft als Mereb een fantastisch visitekaartje af. Hij straalt op het podium en is wel de komische noot van de voorstelling. Robin van den Akker is als Zoser erg indrukwekkend en ook vocaal erg sterk. Joanne Telesford speelt de rol van Kandake en het is heerlijk om haar op het toneel te zien en te horen. Kandake is geen hele grote rol, maar Joanne weet haar momenten prima te pakken.
Over het ensemble hebben we niets dan lof, wat een energie en geweldige aanvulling op deze show!

Mensen die de vorige versie hebben gezien zullen hier blanco in moeten gaan en niet gaan vergelijken, want deze versie van Aïda is wel heel anders. Deze show heeft bijvoorbeeld niet veel decorstukken, maar veel grote doeken en panelen. Door de fantastische cast en slim lichtplan is er ook niet meer decor nodig.
Ook zijn er nummers uitgehaald en andere nummers aangepast. Ook is de opbouw van de hele show wat anders. Deze nieuwe versie gaat over de hele wereld op deze wijze spelen, maar als je niet gaat vergelijken en er open in gaat zul je zeker van de show genieten.

Kortom we zijn erg enthousiast over Aïda en als we sterren zouden geven, zouden ze het maximale aantal zeker krijgen. Geloof ons niet, maar ga dit zelf ervaren!

Kijk HIER voor ons fotoverslag