Musicalnieuws.nl

Superhelden musical Marvellous vol heftige grappen

Na het succes van Watskeburt?! - de musical volgt er nu een opvolger van dezelfde makers: Marvellous, de eerste superhelden saga musical happening ter wereld! Op zaterdag 19 januari ging deze superhelden voorstelling in première in Theater de Meervaart en MusicalNieuws was hierbij aanwezig.

Marvellous is een muzikale ode aan het superheldengenre. Een grappig, spannend en ontroerend epos over de vraag wat het precies inhoudt om een superheld te zijn, met een flinke knipoog naar de succesvolle superheldenfilms met al die types met een cape. Alles uit de superheldenfilms brengt Bos Theaterproducties naar het theater: vliegen, vlammen, ijs en explosies. In de show volgen we de terugkeer van de gepensioneerde superheldengroep; De Liga, bestaande uit Justitia (Keja Klaasje Kwestro), Testostero (Tarikh Janssen), Ilana (Anna Keuning), Detlev, de Tijdgeest (Rogier in ’t Hout) en  Joost, de Denker (Maurice Vonk). Justitia mist de aandacht van het superhelden zijn en maakt met de hulp van haar buurjongen Giel (Daniel Cornelissen) een superschurk de Kosmonaut (Denzel Goudmijn) die alleen zij kunnen verslaan. Door een fout in het systeem krijgt de Kosmonaut een eigen wil en wordt het voor de Liga een moeilijke opdracht om hem te verslaan.
 
Het doek opent en we komen terecht in het verleden waar een jonge Giel zijn spreekbeurt houdt over zijn grote passie, de superhelden. Daniel Cornellissen doet dit erg goed en zijn enthousiasme is erg aanstekelijk. Het nummer blijft lekker hangen en is één van de betere nummers in de voorstelling. Deze groep zingende acteurs is in zang niet de beste, maar ze houden zich staande door de show heen. Het hedendaagse taalgebruik en grove woorden kunnen wat verwarrend zijn, zo is deze show dus zeker niet voor de jongere kinderen maar meer voor de echte pubers.
 
Na de opening gaan we terug naar het heden waarin De Liga gepensioneerd is en de helden normale banen hebben. Kiki (Justitia) wordt ontslagen en wilt de aandacht van het superhelden zijn terug. Keja Klaasje Kwestro neemt deze rol op zich en doet dit erg leuk.  Ze eist je aandacht op en neemt je mee in het verhaal van haar doel op de terugkeer van de Liga. Bij de barbecue waarin De Liga weer samenkomt zien we de helden in hun huidige staat.
 
Rogier in ’t Hout neemt de rol van de tijdgeest, Detlev op zich. Detlev reist naar de toekomst en ziet hoe het verhaal eindigt. Rogier speelt ook de dubbelrol van God. God gaat in een scene bij zijn dochter op bezoek. Een scene die geen meerwaarde heeft en voor ons achterwege gelaten had mogen worden.
 
Ilona en Joost (Anna Keuning en Maurice Vonk) hebben relatie problemen, omdat Joost zijn krachten (gedachten lezen) niet onder controle kan krijgen. Anna speelt Ilona de dochter van God. Hierdoor krijgt ze leuke details. Zo laat ze water in wijn veranderen.
 
Tarikh Janssen speelt de naïeve Testostero. Testostero is de spierbundel die altijd in de derde persoon praat. Later blijkt ook dat hij eigenlijk een klein meisje is die het liefst naar Kinderen voor Kinderen luistert. Deze karakterisering blijft een beetje een vaag iets. Omdat je niet erg met hem mee kan leven is zijn nummer met een kinderlijk aspect wel vermakelijk maar een beetje random.
 
Denzel Goudmijn heeft de dubbelrol van De Furie en de Kosmonaut. Als de Furie mag hij eindelijk zijn gezicht laten zien en heeft hij al snel de lachers op de hand met zijn stemmingswisselingen.
 
Aangezien Marvellous een superhelden voorstelling is en je met z’n allen toeleeft naar het grote eindgevecht met veel poes pas, valt het toch een beetje tegen als ze de Kosmonaut op een andere manier te lijf gaan. Slim van de productie, maar jammer voor de finale. Ook moet je tegen een niveau aan taalgebruik en grove grappen kunnen met als ‘dieptepunt’ Zip. Zip is uit de Liga gezet na een schandaal. Zodra dit ter sprake komt en er dan nog eens vele grappen over worden gemaakt, weten mensen niet of ze moeten lachen of weg moeten kijken.
 
Het creatieve team van Watskeburt?!- de musical heeft zicg gecommitteert aan Marvellous: Peter van de Witte (Rundfunk, Showponies) tekende voor de regie en composities en Daan Windhorst (Suspicious Minds, Missie Aarde) en Lucas de Waard (Cojones, Willem Ruis - de show van zijn leven) schreven het script. De arrangementen werden geschreven door Bart Rijnink.
 
Marvellous is nog tot 3 Mei 2019 te zien in theaters door heel Nederland.

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025