Musicalnieuws.nl

Super getalenteerde Vajèn van den Bosch zet een geweldige Elphaba neer in Wicked

MusicalNieuws sprak Vajèn en had een ontwapenend gesprek met haar

Vajèn vertelde ons dat ze altijd heel angstig was om Duits te spreken. Zeker toen ze in Duitsland begon met Paramour, toen durfde ze helemaal geen Duits te spreken. En omdat het een internationale cast was hoefde dat ook helemaal niet, dus werden er alle talen gesproken. Vajen heeft wel eindexamen Duits gedaan, maar daar had ze niet zoveel aan toen ze in Duitsland ging wonen.

Toen ze de rol in Wicked kreeg dacht ze: dat ga ik nooit leren! Maar nu ze in Wicked speelt met veel Duitse mensen, durft ze wat makkelijker in het Duits te antwoorden. Haar spraakdocent heeft tegen haar gezegd: Er komt een moment dat je in het Duits gaat dromen…. Maar dat moment is bij Vajèn nog niet gekomen. Nog steeds krijgt ze elke week Fonetic (taal/uitspraak les) en dan werkt ze aan het script, om een wekelijkse refreshing te krijgen en alert te blijven op de uitspraak en dergelijke.

Of zij liever in Duitsland of Nederland speelt weet zij niet goed. Ze houdt heel veel van Nederland, maar als er weer een mooie rol in Duitsland komt dat gaat ze daar zeker weer auditie voor doen.

Op de vraag wat zij muzikaal het hoogtepunt vond van shows waar ze in gespeeld heeft, geeft zij als antwoord dat zij veel mooie shows heeft gespeeld, maar noemt toch Wicked. Omdat de muziek van Stephen Schwartz voor elk karakter een sfeer creëert, waarbij er veel gebruik wordt gemaakt van terugkom momenten. En dat is zo geweldig gedaan allemaal, maar het is wel het aller zwaarste wat ze ooit heeft gedaan.

Elphaba in Wicked is vocaal wel een marathon, maar je moet in die rol ook nog een verhaallijn zo duidelijk mogelijk vertellen. Dus dat is wel een hele uitdaging! Het is een pittig stuk maar heeft ook een mooie lijn.Ze begint op school als een klein meisje die voor haar zusje zorgt en dan begint het avontuur, waarin ze steeds probeer goed te doen, maar wat er steeds niet goed uit komt.

Graag zou Vajèn nog een keer in een Disney show willen spelen, in een rol zoals Anna in Frozen bijvoorbeeld. Maar ook een prachtige dramatische rol zoals Eponine in Les Miserables lijkt haar fantastisch. Dit zijn wel twee totaal tegenstrijdige rollen, maar het lijkt haar beide geweldig.

Ieder rol waar ze in heeft gespeeld had wel iets bijzonders. Zo was Paramour haar eerste rol in het buitenland, waarbij ze dus zonder haar familie en vrienden zat en eigenlijk ook niemand daar kende. En dat vond ze destijds heel eng, maar dat heeft goed uitgepakt.

In On Your Feet moest ze veel zingen, maar ook sterk acteren én heel veel dansen. Dus moest ze alle disciplines van de musical op hoog niveau beheersen en dan ook nog eens uitvoeren voor de ogen van de vrouw waar de musical over gaat. Dus dat was best heel eng, want je hoopt dat ze wel dacht dat ze juiste keuze had gemaakt door de rol aan haar te geven.

Het begin van haar carriere op 8 jarige leeftijd in de Sound of Music is een onvergetelijke ervaring en het was elke keer weer heerlijk om te mogen spelen. Jane in Mary Poppins was een pittige kinderrol, waarvoor zij meerdere audities moest doen en daarna ook nog eens een hele opleiding moest doorlopen.
Daarna kreeg ze de hoofdrol in Droomvlucht en dat is nog steeds een van haar lievelingsrollen. Zo’n mooie show en het was zo jammer dat die show is gestopt.

Vajèn is ook bezig met schrijven van teksten en dat werkt heel ontspannend voor haar.
Verder vindt ze het heel leuk om het theater af en toe te verlaten om in TV series of film te spelen en dergelijke. De combinatie is geweldig en dat hoopt ze nog jaren te blijven doen.

Als voorbeeld noemt Vajèn : Simone Kleinsma. Haar professionaliteit is geweldig en is ook nog een schat van een mens. Ook Chantal Janzen is een voorbeeld, zij heeft zelfs nog tips gegeven aan Vajèn toen ze hoorde dat ze in Wicked ging spelen.

Van Elphaba leert Vajèn om dicht bij zichzelf te blijven en dat ze zich niet gek laat maken. Elphaba probeert niet ergens bij te horen, maar trekt haar eigen plan en dat spreekt Vajèn zelf ook aan.
Nu zij wat ouder wordt realiseert ze zich, dat ze het heel erg getroffen heeft met haar familie en achterban. En is haar ouders erg dankbaar voor alles wat ze voor haar hebben gedaan en nog steeds doen.
 
 Kijk HIER voor ons fotoverslag
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025