Musicalnieuws.nl

Succesvolle 360-graden voorstelling Op klompen door de dessa komt naar De Nieuwe Kerk Amsterdam

Eén van de succesvolste voorstellingen van het afgelopen seizoen is in augustus exclusief te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam: de immersieve theaterproductie Op klompen door de dessa. Van zaterdag 20 augustus tot en met zondag 28 augustus speelt deze productie, waar het publiek niet op een stoel zit maar door het decor heen loopt, in de hoofdstad.

De succesvolle theaterproductie Op klompen op door de dessa van Studio Immersief werd dit theaterseizoen met veel lof ontvangen door pers en publiek. In deze unieke voorstelling zit je niet op een pluchen stoel maar beleef je, lopende door het decor, een unieke theatervorm met een mix van storytelling en gamingelementen. Op die manier wordt het verhaal verteld van een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië het gezag over de voormalige kolonie moest helpen herstellen.
 
Ontdek hoe het leven van deze Indiëganger eruitzag vlak voordat hij werd ingezet in Nederland-Indië. Wie liet hij achter en wat schreef hij zijn geliefden in Nederland tijdens deze vier jaar durende dekolonisatieoorlog? Ontdek aan de hand van authentieke documenten, zoals dagboeken, brieven en fotoalbums, hoe zijn turbulente leven in de periode van 1946 tot 1949 eruitzag en teken je eigen verhaal op. De veteraan verbreekt na meer dan 75 jaar het stilzwijgen en deelt zijn verhaal met jou.

De voorstelling vindt plaats in een immersieve theatersetting. Geen theaterstoel waar men in zit, maar de bezoeker loopt rond in een speciaal nagemaakte boerderij. Men ervaart in een driedimensionaal 360 graden decor het verhaal over het onthutsende leven in de tropen. De niet van echt te onderscheiden replica’s van foto’s, dagboeken en brieven, zorgvuldig samengesteld door onze collectieonderzoekers, zijn aan te raken en vertellen het schokkende verhaal over het leven van de veteraan. 
 
In Op klompen door de dessa wordt gedigitaliseerde erfgoedmateriaal uit de archieven van o.a. het Netwerk Oorlogsbronnen, Nationaal Instituut voor Beeld & Geluid en het Indisch Herinneringscentrum gebruikt. Aan de hand van dagboeken, beeldmateriaal, uniek fotomateriaal maar ook officiële stukken zoals inlichtingenrapporten en patrouilleverslagen wordt het verhaal verteld. De productie wordt gemaakt door Studio Immersief onder leiding van producent Danny van Zuijlen.

Meer informatie en kaartverkoop:
Op klompen door de dessa is za 20 t/m zo 28 augustus 2022 te bezoeken in De Nieuwe Kerk Amsterdam.
Er zijn diverse aanvangstijden – zowel overdag als in de avond. Kijk voor meer informatie en tickets op de website www.opklompendoordedessa.nl.   

Producties Musical 2.0 - 2024/2025