Musicalnieuws.nl

Stoere prinses Pocahontas verovert harten in nieuwe familiemusical

Backstage Producties brengt het waargebeurde verhaal van Pocahontas naar het theater. Het verhaal zet twee volken recht tegenover elkaar: de Engelse ontdekkingsreizigers op zoek naar goud en rijkdom gaan de strijd aan met de inheemse Amerikaanse bevolking, die ze zelf maar al te graag wegschrijven als 'wilden' en 'roodhuiden'. En dat terwijl de indianenstam die leeft in eenheid met de kosmos en de natuur op hun beurt niets wil weten van de woeste 'bleekgezichten'. Als de Indiaanse prinses Pocahontas en avonturier John Smith verliefd worden op elkaar, is het hek helemaal van de dam.

Het verhaal van Pocahontas werd vooral bekend dankzij de gelijknamige Disneyfilm. Voor deze musical werd het script en alle songs herschreven. Op een enkele knipoog na, doet deze versie op geen enkele manier nog denken aan de bekende Disney-versie. Het is een op zichzelf staande productie met beeldende tekst en krachtige muziek, al mocht dat laatste voor het publiek wel een tikje stiller gezet worden. Sam Verhoeven slaagde erin enkele prachtige nummers te componeren, vooral aan de Indiaanse kant van het verhaal werd op die manier echt een bijna feeërieke, maar toch ook strijdlustige sfeer geschept. De energieke choreografieën slagen erin de nummers en de cast nog meer van het podium te laten spatten.

Daarbij verdienen ook de hoofdrolspelers een dikke pluim op hun hoed. Silke Mastbooms, die in de rol van Pocahontas kruipt, vertolkt hier haar eerste musical. En hoewel ze ook over een goede portie acteertalent bezit, is het vooral haar stem die alle harten verovert. Al zingend zoekt ze contact met de Godin van de wind, een echt kippenvelmoment. De stem van Silke vermengt zich heerlijk met die van haar tegenspeler Juan Gerlo in de rol van John Smit. Wanneer daar ook diens liefdesrivaal Yuma, vertolkt door Giovanni Kemper aan toegevoegd wordt, bereikt de mix van stemmen een echt hoogtepunt.

Op het podium vallen maar weinig decorstukken te bekennen. Een vijftal schuine houten platen die handig verrijdbaar zijn worden snel en efficiënt over de scene bewogen en veelzijdig ingezet. Hier en daar wordt ook wat naar beneden gelaten en weer opgehesen maar de sfeerschepping gebeurt tijdens dit verhaal vooral via de de indrukwekkende led-muur die de hele achterkant van het podium overbrugt. Bewegende illustraties worden verweven met een indrukwekkend lichtspel. Voeg daar nog enkele rookmachines aan toe en de wereld van Pocahontas komt tot leven.

Tijdens deze musical was er ook heel wat ruimte voor comic relief. Aan de kant van Engelsen werd die briljant vertolkt door Stijn Proesmans in de rol van Purdy. Bij de Indianen stonden beer Tee en kwajongen Tadzi in voor de grappige noot. Een heerlijk duo dikke vrienden dat jammer genoeg soms iets te grappig wilde zijn. Al valt dit zeker niet te wijten aan de acteerprestaties van Kobe Van Herwegen en Iyayi Van Brussel, toch deden hun komische acties helaas soms afbreuk aan de serieuzere momenten van dit verhaal met een mooie actuele boodschap: huidskleur bepaalt niet wie je bent, wel hoe je anderen behandelt en benadert.
Deze musical vol diversiteit en hartstocht is nog tot 16 april te zien in Theater Elckerlyc in Antwerpen en strijkt in mei neer in Gent.

Door Marjolein Schabregs
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025